1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. İran, Binden Fazla Afgan Milisi Esed’e Kurban Etti
İran, Binden Fazla Afgan Milisi Esed’e Kurban Etti

İran, Binden Fazla Afgan Milisi Esed’e Kurban Etti

Afganistan devlet televizyonu (RTA), İran Devrim Muhafızları Ordusu bünyesinde rejim saflarında savaşmak için Suriye'ye sevk edilen binden fazla Şii Afgan milisin öldürüldüğünü bildirdi.

02 Aralık 2016 Cuma 16:27A+A-

İran'ın Suriye'ye gönderdiği Şii Afgan milislerin binden fazlası rejim saflarında savaşırken öldürüldü.

Raporda, İran'ın ülkedeki Afgan sığınmacıları "ikamet izni" vaadi ve maaş karşılığı Suriye'ye gönderdiği ifade edildi. Ayrıca, Suriye'de öldürülen Afgan milislerin cenaze törenlerine üst düzey devlet yetkililerinin katıldığı ve bu kişilerin "şehit" kabul edildiği belirtildi.

İran'ın yarı resmi haber ajansı Tesnim'in mayıs ayında geçtiği haberde, mecliste kabul edilen kanuna göre, 1980-88 arasındaki İran-Irak savaşı sırasında ya da daha sonra yetkili makamlar tarafından yurt içi ya da dışında atandığı bir görev sırasında "şehit" olan yabancı uyrukluların yakınlarına vatandaşlık verileceği duyurulmuştu.

İRAN'IN AFGANİSTAN VE PAKİSTAN'A BAĞLI MİLİSLERİ

Tahran yönetiminin Devrim Muhafızları bünyesinde Suriye'ye gönderdiği askeri güçlerinin ana unsurlarını, İranlı milis kuvvetler, Fatimiyyun Tümeni ve Zeynebiyyun Tugayı oluşturuyor.

Rejim saflarında muhaliflere karşı savaşmak için İran tarafından Suriye'ye gönderilen Afgan milislerin oluşturduğu Fatimiyyun Tümeni ile Pakistanlı milislerin oluşturduğu Zeynebiyyun Tugayı bugüne kadar Suriye'de ağır kayıp verdi.

Bunlardan en dikkat çekeni Fatimiyyun Tugayları Komutanı Afgan asıllı Ali Rıza Tevessuli'nin geçen yıl martta Dera'daki çatışmalarda hayatını kaybetmesi oldu. Fatimiyyun Tugayları'nın diğer komutanlarından Rıza Haveri geçen yıl ekim ayında, Hüseyin Ferdayi aralıkta, Ali Beyat ise bu yıl nisan ayında Suriye'de öldürüldü. Fatimiyyun Tugayları Komutan Yardımcısı Muhammed Hasan Hüseyni ise haziranda Tedmur (Palmira) kentindeki çatışmalarda hayatını kaybetti.

ÖLDÜRÜLEN İRANLI MİLİSLER DE BİNİ AŞMIŞTI

Geçtiğimiz hafta da İran Şehitler Vakfı isimli kuruluşun başkanı Muhammed Ali Şahidi, Suriye'de şu ana kadar İran'dan giderek Esed rejimi saflarında savaşırken ölenlerin sayısının bini aştığını duyurmuştu. İran resmi makamları sadece dört ay önce bu rakamı 400 olarak vermişlerdi.

Suriye'de Beşşar Esed'e karşı muhalif gösterilerin başladığı 2011'den bu yana İran'dan başta Devrim Muhafızları olmak üzere birçok kurumdan gönüllüler rejim güçlerine destek veriyor.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum