1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İran Askerlerini Esed'e Kurban Ediyor!
İran Askerlerini Esed'e Kurban Ediyor!

İran Askerlerini Esed'e Kurban Ediyor!

İran, Rusya'nın güçlerini azaltma kararından sonra Suriye'de Esed rejimine verdiği askerî desteği arttırdı.

13 Nisan 2016 Çarşamba 14:28A+A-

Suriye'de Beşşar Esed rejimine destek veren ve rejim saflarında savaşmak üzere asker ve milis güçler gönderen İran'ın askerî kayıpları artıyor.

İran, direnişçilerin geçen senenin başında İdlib'i tamamen kontrol etmesi ve Hama'nın kuzey kırsalındaki Gab Ovası'na girerek “rejimin kalesi” Lazkiye’nin merkezine yaklaşmasının üzerine müttefiki Esed rejiminin yardımına koşmuştu.

İranlı General Kasım Süleymani, ağustos sonunda Gab bölgesindeki Curin'in düşmemesi için 9 bin İranlı kara gücünün bölgeye getirileceğini açıklamıştı. Bu gelişmenin hemen ardından İran aracılığı ile Şam'a getirilen İran kökenli ya da destekli grupların sayısının beş bini geçtiği, bu militanların ise ağırlıklı olarak Lazkiye ve Halep'in güneyinde konuşlandırıldığı muhalif kaynaklarca ifade edilmişti.

İran'ın karadan dahlinden sonra Rusya da 30 Eylül 2015'te hava desteği sağlamaya başlamış, ancak 13 Mart'ta güçlerini azaltma kararı almıştı. İran, Rusya'nın desteğini azaltmasının oluşturacağı boşluğu kapatmak ve 27 Şubat'ta başlayan kısmî ve geçici “ateşkes”ten istifade ederek rejimin güçlenmesini sağlamak için takviye güç göndermeye başladı. İlk dönemde sâdece Devrim Muhafızları Ordusu'ndan asker gönderen İran, son dönemde İran ordusu içindeki özel kuvvetleri de Suriye'ye sevk etti.

iran_esed.jpg

Özel Kuvvetlerin Danışman Olarak Gönderilmesi

İran Ordusu Kara Kuvvetleri Koordinatör Yardımcısı Tuğgeneral Emir Ali Araste, geçen hafta ülkede “yeşil bereliler” olarak bilinen 65'inci Tugay mensubu özel kuvvetler birimlerinin Suriye'ye danışman olarak gönderildiğini açıklamıştı.

Yerel kaynaklar hâlihazırda İran'ın Suriye'de 10 bin askeri, İran destekli Hizbullah milislerinin 4 bin mensubu olduğunu belirtiyor. İran güçleri özellikle rejimin Halep'in güneyindeki Ays beldesi çevresinde direnişçilere yönelik operasyonlarında rol oynuyor.

İran güçlerinin sayısının artmasıyla birlikte üst düzey kayıpları da artıyor. Ülkenin resmî ve yarı resm3i medyasından alınan bilgilere göre, Tahran yönetimi nisan ayında aralarında bir albayın da olduğu toplam 23 askerini kaybetti.

Özel Kuvvetlerden 4 Asker Öldürüldü

Tahran yönetimi, aynı dönemde Devrim Muhafızları Komutanlığı bünyesinde Suriye'ye gönderdiği Afganistanlı milislerden oluşan Fatimiyyun Tugayları'na mensup Seyyid Ruhullah Hüseyni, Mehdi Caferi ve Beşir Natıki ile Pakistan asıllı milislerden oluşan Zeynebiyyun Tugayları'na mensup Golam Hüseyin, Emced Ali, Seyyid Sertaç Hüseyin ve Murteza Hüseyin Haydari adlı milisleri de Halep'teki çatışmalarda kaybetti.

Son olarak önceki gün özel kuvvetlerden 45'inci Komando Tugayı Albay Müçteba Zülfikar Neseb, 258'inci Komando Tugayı Yüzbaşı Murteza Zerherend ve 65'inci Komando Tugayı Teğmen Müçteba Yadullahi Münferid ve 65'inci Tugay mensubu Muhsin Keytaslu iki gün önce Halep'in güneyinde girdiği çatışmalarda öldürüldü.

AA

HABERE YORUM KAT

3 Yorum