1. HABERLER

  2. HABER

  3. “Irak Savaş Suçları Mahkemesi Kurulsun!”
“Irak Savaş Suçları Mahkemesi Kurulsun!”

“Irak Savaş Suçları Mahkemesi Kurulsun!”

İDSB Genel Sekreteri Necmi Sadıkoğlu Wikileaks adlı internet sitesinin yayımladığı ve Irak’ta işlenen insanlık suçlarını ifşa eden yüz binlerce resmi belgeyle ilgili olarak bir açıklama yaptı.

30 Ekim 2010 Cumartesi 13:14A+A-

İDSB Genel Sekreteri Necmi Sadıkoğlu Wikileaks adlı internet sitesinin yayımladığı ve Irak'ta işlenen insanlık suçlarını ifşa eden yüz binlerce resmi belgeyle ilgili olarak kamuoyuyla görüşlerini paylaştı.

Bildiride Sadıkoğlu şunları söyledi: "Gizli damgalı da olmak üzere çeşitli konularda tasnif edilmiş yüz binlerce belge; Irak'ta başta Amerika olmak üzere diğer müttefik işgal kuvvetleri ve hükümet güçlerinin masum halka karşı işlediği cinayetleri, işkenceleri, patlamaları ve özetle tüm insanlık suçlarını tartışmasız bir şekilde kanıtlamış oluyor.  Dünya kamuoyu ilk olarak Ebu Gureyb skandalıyla birlikte 2003 yılındaki işgalin gerçek yüzünü gördü. Yedi yılı aşkın süredir yaşanan trajedinin sonuçlarına dair istatistikler de tüm bu belgelerce kanıtlanmış oluyor."

"Yine Wikileaks sitesindeki belgelerin önemli bir kısmı Irak'taki mevcut siyasi yapının mimarının işgalciler olduğu ve toplumsal yapıyı ayrıştırdığı yönündeki görüşleri şiddetle teyid ediyor." diyen İDSB Genel Sekreteri açıklamasına şu şekilde devam etti: "Zira etnik ve mezhep temelli siyasi projeye dayalı olarak oluşturulan güvenlik güçlerinin işlediği baskınlar, kaçırma, korkunç işkenceler ve yargısız infazlar işgalcilerden az değil. Bu güçlerin işlediği suçlar uluslararası medyada gerek haber gerekse video olarak çokça yer almıştı. Ancak mezkur sitede özellikle son hükümetin işlediği insanlık suçlarına dair binlerce belge ve bilginin varlığı; mevcut siyasi mülahazaların kesinlikle gözden geçirilmesi ve düzeltilmesi gerekliliğini ortaya koyuyor. Zira Irak'taki yerel dinamikler ve işgal karşıtı oluşumlar bölgenin bölünüp parçalanmasını hedefleyen işgal projesinin en önemli sayacağının siyasi yapı olduğunu vurgulamaktaydılar. Irak'ın birlik ve beraberliğini bozmaya çalışan siyasi projenin meşruiyetten yoksun olduğunu her fırsatta dile getiren bu güçlerin çağrılarının şimdiye kadar dikkate alınmamasının nasıl bir hata olduğu da bu belgelerde bir kez daha ortaya konulmuştur. Daha geç olmadan bu konuda Irak halkını temsil eden işgal karşıtı siyasi, kültürel, dini ve sosyal tüm güç ve oluşumlar ile uluslararası organizasyonlar başta olmak üzere özellikle Türkiye'nin sıkı bir işbirliği tesis etmesi elzemdir."

Sadıkoğlu açıklamasında Irak'ta işlenen insanlık dışı suçlara karışan Amerika ve müttefiki işgal güçlerinin ve sözde hükümete bağlı güvenlik güçlerinin yargılanarak adil bir şekilde cezalandırılmaları için uluslararası bir mahkeme kurulması çağrısında bulundu.

Son olarak açıklamasında Sadıkoğlu tüm bu belgelerin sahibi olan Amerika'nın tam anlamıyla Irak'taki işgali sona erdirmesi gerektiğini söyleyerek şu çağrıda bulundu:

"2003 yılında başlayan ve tüm iddiaları mesnetsiz çıkan haksız işgal bir an önce sona erdirilmelidir. Halen mevcut işgal askerleri Irak'ı terk etmeli ve ülkenin kaderi Iraklılara bırakılmalıdır. İfşa olan savaş suçları için ilgili uluslararası teşkilatları, İKT'yi, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini acilen somut adımlar atmaya davet ediyoruz. Bu konudaki en somut adım, binlerce belgede ismi ölüm tugaylarıyla, cinayetler ve insanlık suçlarıyla anılan, görev süresi altı aydır sona eren Maliki önderliğindeki Irak Hükümetiyle münasebetlerin ciddi şekilde gözden geçirilmesidir. İkinci somut adım, Irak savaş suçlularını yargılayacak uluslararası bir mahkemenin kurulmasıdır. Bu mahkeme de içlerinde Irak'taki sosyal katmanları temsil eden şahsiyetler, insan hak ve hukuk teşkilatları ve mağdurların da yer aldığı bir araştırma komisyonu teşkil ettirmelidir. Mezkur komisyon üyeleri zaten ellerinde işgalin başlangıcından bu yana düzenli olarak tutulan raporlar, dokümanlar, belgeler, fotoğraflar, videolar ve bilgileri temin ederek sürecin hızlı bir şekilde sonuçlandırılmasına çalışacaklardır.  Bu konuda bizler de İDSB olarak uluslararası araştırma ve tespit komisyonuna bir temsilci ile katılarak destek vereceğimizi ilan ediyoruz."

HABERE YORUM KAT

1 Yorum