1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Irak Ordusu Beyci’yi Vuruyor
Irak Ordusu Beyci’yi Vuruyor

Irak Ordusu Beyci’yi Vuruyor

IŞİD’in kontrolündeki Irak’ın en büyük petrol rafinerisinin olduğu kente ordunun düzenlediği bombardımanda 19 kişi öldü. Ordu, IŞİD'in elindeki Türkmen kenti Telafer'e de operasyon hazırlığında.

24 Haziran 2014 Salı 14:27A+A-

AFP’nin verdiği bilgiye göre Irak ordusunun bölgeye yönelik operasyonunda 17 kişi de yaralandı.

Ajansa konuşan yetkililer, ölenler ve yaralananlar arasında sivillerin bulunduğunu, IŞİD mensuplarından kaç kişinin öldüğü ya da yaralandığının henüz belirlenemediğini söyledi.

IŞİD geçtiğimiz hafta, Selahaddin vilayetine bağlı ve ülkenin en büyük petrol rafinerisinin olduğu kenti ele geçirmişti.

Irak ordusu ayrıca, Türkmen nüfusun yoğun yaşadığı ancak IŞİD’in kontrolü ele geçirmesinin ardından büyük oranda boşalan Musul’un Telafer ilçesine büyük çapta bir operasyon hazırlığında olduğunu duyurdu.

IŞİD’in Telafer’i ele geçirmesinin ardından bölgedeki Türkmenler, Kürt nüfusun ağırlıkta olduğu komşu Sincar kasabasına göç etmişti.

Ürdün sınırında teyakkuz

Bu arada Ürdün ordusu, IŞİD’in Irak sınırındaki Terbil sınır kapısını ele geçirmesinin ardından bölgeye asker ve teçhizat sevkiyatını hızlandırdı.

Ürdün Hükümet Sözcüsü Muhammed Mümini, Ürdün silahlı kuvvetlerinin Irak sınırına takviye güç gönderdiğini, Irak tarafındaki gelişmeler doğrultusunda sınırların güvenliğini sağlamak için gerekli tüm önlemlerin alındığını belirtti.

Ürdün’ün Rey Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan bakan, Ürdün-Irak sınırının kapatılmadığını ancak geçişlerin en düşük seviyede olduğunu ifade etti. 

IŞİD ilerleyişi

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Suriye'de petrol zengini Rakka ve Deyr Ez Zor ile, Irak'taki petrol bölgeleri Musul ve Beyci'yi ele geçirdi. Örgüt aynı zamanda Ortadoğu'nun en büyük su kaynakları Fırat ve Dicle nehirleri üzerinde de büyük oranda kontrolü sağladı.

İlerleyişini sürdüren IŞİD; Suriye, Ürdün, Suudi Arabistan, İran ve Türkiye sınırlarındaki bazı bölgeleri ele geçirerek bu ülkelerle 'komşu' oldu. Örgüt şu anda Türkiye sınırından başlayan, Fırat ve Dicle nehirlerinin sınırını çizdiği Mezopotamya'yı da içine alan stratejik hat boyunca Ürdün ve Suudi Arabistan sınırına kadar olan Sünni bölgeyi kontrol ediyor.

Suriye'nin en büyük kenti Halep'in kuzeyinden itibaren, Irak'ın başkenti Bağdat'ta 40 km yakınına kadar olan Sünni bölgelerde yükselen IŞİD hâkimiyeti, Suriye ve Irak arasındaki sınırı da fiilen ortadan kaldırmış durumda. 

Irak’ta uzun süredir devam eden kaos, IŞİD’in 10 Haziran Salı günü ülkenin ikinci büyük kenti Musul’da kontrolü ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

IŞİD’in bölgeye düzenlediği saldırının ardından Irak ordusu askerleri bölgeden çekilmişti.

Türkmen nüfusun yoğun olduğu Musul'un Telafer bölgesi de IŞİD'in kontrolü altında.

Al Jazeera ve AFP

HABERE YORUM KAT