1. HABERLER

  2. HABER

  3. İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'ndan Gazze Başvurusu
İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'ndan Gazze Başvurusu

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'ndan Gazze Başvurusu

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Üstün, Gazze'ye gitmek için Dışişleri Bakanlığı'na yazılı olarak başvuruda bulunduklarını bildirdi.

21 Temmuz 2014 Pazartesi 18:06A+A-

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, yaptığı açıklamada, komisyonun İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıların ardından hemen olağanüstü ve acil toplandığını anımsatarak, görüşmenin ardından yayınladıkları ortak bildiride İsrail'in kınandığını söyledi.

Bu görüşme sırasında Filistin'e de bir heyetle gidilmesinin önerildiğini belirten Üstün, bu öneriler ışığında bugün Dışişleri Bakanlığı'na yazılı olarak müracaat ettiklerini ifade etti.

Üstün, yazının içeriğine ilişkin, "Mümkünse hemen Filistin'e bir ziyaret gerçekleştirilsin. Bugünkü şartlar çerçevesinde bu mümkün olamıyorsa -çünkü orada güvenlik sorunları var, hükümetlerin tutumlarını biliyoruz Mısır'ın, İsrail'in- o zaman bir ateşkes sağlandığında buraya bir ziyaret gerçekleştirilmesi için çalışma yapılmasını talep ettik" dedi.

Ziyaretin iki temel amacı olduğunu vurgulayan Üstün, şöyle devam etti:

"Bunlardan bir tanesi ziyaretin insani yönü. Oradaki Filistinli, Gazzeli kardeşlerimizin mağduriyetlerini paylaşmak, onlara başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerimizi ifade etmek ve yanlarında olduğumuzu göstermek. Bunun yanı sıra bu meselenin insan hakları boyutu var. Hukuki, uluslararası boyutu var. Biliyorsunuz İsrail orada birçok katliamlar yapıyor. Ama batı burada sessiz, BM sessiz ve bizim oradaki katliamları, sivil kayıpları, sivil hedeflere yapılan katliamları gözlemleyerek bir rapor haline getirmemiz bence tarihe düşeceğimiz önemli notlardan bir tanesi olacaktır. Belki ileride bunlar kullanılabilir de. Bu iki hedefi gerçekleştirmek adına bir ziyaret düşünüyoruz."

"Komisyonun içerisinde oluşacak bir heyetle gideceğiz" 

Üstün, bu ziyarette tüm siyasi parti gruplarından milletvekili olacağını ifade ederek, "AK Parti Grubu'ndan, CHPMHP,  gelmek istiyorsa HDP de olabilir. Böylece geniş katılımlı bir heyetle buraya gitmeyi düşünüyoruz. Türkiye'deki siyasetçiler çok az konuda birlikte aynı noktaya işaret ediyorlar. Filistin'de ortak noktalarımızdan, ortak davalarımızdan bir tanesi. Muhalefetiyle, iktidarıyla İsrail'in yaptığı zulüm kınanıyor ve Filistin davasına sahip çıkılıyor" şeklinde konuştu.

Ortak düşüncenin ürünü olarak böyle bir talepte bulunduklarını yineleyen Üstün, Gazze'ye komisyonun içerisinde oluşacak bir heyetle gideceklerini kaydetti.

Üstün, ziyaretin şeklini ve içeriğini daha çok Dışişleri Bakanlığı'nın ayarlayacağını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT