1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. İnsan Hakları Örgütleri Cunta Kıskacında
İnsan Hakları Örgütleri Cunta Kıskacında

İnsan Hakları Örgütleri Cunta Kıskacında

Uluslararası inan hakları örgütleri temsilcilerinin Mısır’a girişini engelleyen Sisi yönetimi şimdi de Mısırlı insan hakları örgütlerinin çalışmalarını yasadışı kılma hazırlığı yapıyor.

19 Ağustos 2014 Salı 02:10A+A-

HAKSÖZ-HABER

12 Ağustos’ta Mısır’a gelip geçen yıl yaşanan Adeviyye katliamını incelemeyi planlayan Human Rights Watch örgütünün yöneticileri Kahire havaalanından vizeleri olmadığı gerekçesiyle geri gönderilmişlerdi.

Örgütün yöneticisi Ken Roth, Ortadoğu sorumlusu Sarah Leah Whitson ve çalışanı Ömer Şakir’in 10 Ağustos’ta havaalanında bir gece bekletildikten sonra geri gönderilmelerini İçişleri Bakanlığı gerekli prosedürleri yerine getirmemelerinden kaynaklanan kendi hataları şeklinde izah etmişti. Oysa Human Rights Watch yöneticileri on yılardır Mısır’a aynı şekilde gelip gittiklerini, sorunun kendilerinden değil, çalışmalarını engellemeyi amaçlayan Mısır yönetiminden kaynaklandığını duyurdular.

Bu skandalın yankıları henüz geçmemişken Sisi yönetimi şimdi de Mısır’da faaliyet gösteren yerel insan hakları kuruluşlarının çalışmalarını yasaklama planları yapıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan İnsan Hakları Çalışmaları Kahire Enstitüsü yöneticisi Muahmmed Zare “Şu anda karşılaştığımız durum her an polisin ofisimizi basıp, bizleri tutuklaması tehdidini içeriyor” diyor.

Mısır yönetimi yeni çıkartmayı düşündüğü bir yasayla hükümete yönelik eleştirel tutum takınan tüm sivil toğlum örgütlerini yasadışı kılma eğiliminde. Hükümetten gerekli izni alamayan kuruluşların faaliyet yapmaları bu yasayla engellenecek.

Konuyla ilgili 14 Ağustos tarihinde Ahram’a bir mektup yazan Mısır Sosyal Dayanışma Bakanı Gada Waly sivil toplum alanında çalışan tüm kuruluşların 45 gün içinde faaliyetlerine son verileceğini,  Mısır anayasası ile uyum göstermeyen kuruluşların bundan böyle yasal izin alarak çalışamayacaklarını bildirdi.

Mısır yönetimini eleştiren, insan hakları ihlalleri hususunda rapor hazırlayan tüm kuruluşlar İhvan destekçisi ve terörist faaliyet yürüten kuruluşlar olarak tanımlanmaktalar.

İnsan hakları kuruluşlarının en büyük destekçisi olarak görülen batılı ülkelerin Mısır’daki diplomatik temsilcilerinin bu gidişat karşısında tavır alması beklenmiyor çünkü batılı yönetimler öncelikli olarak Mısır cuntası ile ilişkilerinin bozulmamasını hedefliyorlar.

***

Al-Monitor’dan Çeviren: Hasan Soylu / Haksöz-Haber

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum