1. HABERLER

  2. HABER

  3. İngiltere'den ABD'ye Güvence
İngiltereden ABDye Güvence

İngiltere'den ABD'ye Güvence

İngiltere Irak Savaşı'yla ilgili soruşturmada Amerikan çıkarlarını koruma sözü vermiş. Bu bilgi de Wikileaks'in ifşa ettiği belgelerden çıktı.

01 Aralık 2010 Çarşamba 15:03A+A-

Wikileaks'in yayımladığı belgelerde İngiltere ile ilgili yer alan bilgilere, ülkedeki gazeteler sayfalarında geniş yer ayırıyor.

Times gazetesi ise, Wikileaks'in yayımladığı belgelerle ilgili olarak, "İngiltere, ABD'ye Irak Savaşı'yla ilgili soruşturmayı sınırlandıracağını söyledi" manşetini attı.

Daily Telegraph gazetesinin konuya ilişkin haberinin manşeti ise, "İngiltere'nin Irak Savaşı'yla ilgili soruşturmada, Amerikan çıkarlarını koruma sözü" şeklinde.

Wikileaks'in yayımladığı, 22 Eylül 2009 tarihli bir belgeye dayanan iki haberde de, İngiltere'de Irak Savaşı öncesinde ve sırasında alınan kararları soruşturmak amacıyla Sir John Chilcot başkanlığında bir komisyon oluşturulduğu hatırlatıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın silah kontrolü ve uluslararası güvenlikten sorumlu müsteşarı Ellen Tauscher'in gönderdiği belgeye göre, Tauscher, İngiltere Savunma Bakanlığı'nın güvenlik politikalarından sorumlu yetkilisi Jon Day'in, ülkesinin Irak Savaşı'yla ilgili soruşturma sırasında Amerika'nın çıkarlarını korumak için gereken önlemleri alma sözü verdiğini yazıyor.

İngiliz gazeteleri bu belgenin ortaya çıkmasıyla, "soruşturmanın itibarının azaldığı" yorumuna yer veriyor.

PAKİSTAN NÜKLEERİ MÜSLÜMANLARIN ELİNE GEÇEBİLİR KORKUSU

Gazetelerin yer verdiği belgelerde, İngiltere'nin Pakistan'ın nükleer teçhizatına yönelik kaygıları olduğunun da ortaya çıktığı kaydediliyor.

İngiliz diplomatların, Pakistan'ın nükleer silah programının iki gelişmeye yol açmasından korktukları, bu gelişmelerden ilkinin nükleer maddelerin direniş gruplarının eline geçmesi, ikincisinin ise Pakistan'la Hindistan arasında nükleer bir savaş olasılığı olduğu belirtildi.

WikiLeaks'in yayımladığı belgelere bakılırsa, İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın üst düzey yetkililerinden Mariot Leslie 2009 yılı Şubat ayında Amerikalı diplomatlara, ülkesinin Pakistan'ın nükleer silahlarının güvenliği konusunda derin kaygıları olduğunu söylemiş.

Amerika Birleşik Devletleri'nin İslamabad'daki büyükelçisi Anne Patterson da bundan yedi ay önce ABD Dışişleri Bakanlığı'na gönderdiği kriptoda, "Temel kaygımız İslamcı bir militanın silah çalması değil, Pakistan hükümetine ait tesislerde çalışan bir kişinin sonuçta silah yapımında kullanmaya yetecek miktarda maddeyi yavaş yavaş dışarı çıkarması" demiş.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Yeni Delhi'deki büyükelçisi Tim Roemer ise Şubat ayında ABD Dışişleri Bakanlığı'na gönderdiği kriptoda, Hindistan'ın, Pakistan'a karşı kendi ifadesiyle "nükleer zarı" atabileceğini belirtmiş.

PRENS ANDREW'A "UKALA" YAKIŞTIRMASI

Wikileaks belgelerinde İngiltere ile ilgili yeralan bir diğer konu da, York Dükü Prens Andrew ile ilgili "ukala" yakıştırması oldu.

2008 yılı Ekim ayına ait bir belgede, ABD'nin Kazakistan Büyükelçisi Tatiana Gfoeller, Prens Andrew'un Kazakistan'ı ziyareti sırasında, İngiltere'nin en büyük savunma şirketi hakkındaki rüşvet iddialarını soruşturan İngiliz gazetecilere küfrettiğini yazdı.

Amerikan Büyükelçisi ayrıca, Prens Andrew'un İngiltere'de ciddi boyutta işlenen yolsuzluk suçlarını soruşturan hükümet birimi Ağır Dolandırıcılık Dairesi'ni de "ahmaklıkla" suçladığını kaydetti.

"TECRÜBESİZLER"

Belgeleri ilk yayınlayan gazetelerden biri olan Guardian, bugünkü manşetinde, ABD'nin Londra Büyükelçisi Louis Susman'ın 17 Şubat 2010'da ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a gönderdiği belgeye yer verdi. 

Louis Susman bu belgede, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King'in, Başbakan David Cameron ve Maliye Bakanı George Osborne'la ilgili sözlerinden bahsediyor. Susman, Mervyn King'in o dönem muhalefette olan Muhafazakar Parti'nin lideri ve ekonomi sözcüsü hakkında şüpheleri olduğunu aktardığını belirtiyor.

Belgede, Mervyn King'in bu iki liderin tecrübe eksikliğinden dolayı kaygılı olduğu, ayrıca Cameron ve Osborne'un konulara sadece seçim kazanmalarını sağlayacak boyuttan baktıklarını düşündüğü yazıyor.

HABERE YORUM KAT