1. HABERLER

  2. HABER

  3. İngiltere’de Yaklaşık 500 Bin Kişi İşten Çıkarılacak
İngiltere’de Yaklaşık 500 Bin Kişi İşten Çıkarılacak

İngiltere’de Yaklaşık 500 Bin Kişi İşten Çıkarılacak

İngiltere'de hükümet, dev bütçe açığını gidermek ve ekonomiyi iyileştirmek için hazırladığı dört yıllık harcama kesinti programını dün açıkladı.

21 Ekim 2010 Perşembe 00:28A+A-

Ülkede 2. Dünya Savaşı'ndan sonraki en büyük kemer sıkma programına göre kamu sektöründe 2015 yılına kadar 490 bin kişi işten çıkarılacak ve yapılacak kesintiler toplamda 125 milyar doları bulacak. Kesintilerden en büyük zararı eğitim, refah, ulaştırma gibi alanlar görecek. Programı ayrıntılarını açıklayan Maliye Bakanı George Osborne, devlet dairelerinin bütçelerinde ortalama yüzde 19'luk kesintiye gidileceğini ifade etti. İngiltere'nin 156 milyar sterlinle Avrupa'daki en fazla bütçe açığı olan ülke olduğuna dikkati çeken Osborne, ayrıca 2020'ye kadar kadınlar için 60 olan emeklilik yaşının 66'ya, erkekler için 65 olan emeklilik yaşının da 66'ya çıkarılacağını duyurdu. Kesintiler Kraliçe'yi de etkileyecek. Kraliyet bütçesinde de 2012-13 yıllarına kadar yüzde 14'lük kesintiye gidilecek. Ayrıca İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin dünya servisi Dışişleri Bakanlığı'na bağlı olan bütçesi, BBC'nin iç yayınlarıyla aynı bütçeden finanse edilecek. Savunma bütçesinde de gelecek dört yılda yüzde 8 kesintiye gidilecek. Bu da savunma bakanlığı ve ülkenin silahlı kuvvetlerinden 42 bin kişinin çıkarılması anlamına geliyor.

Uzmanlar, Muhafazakâr Parti liderliğindeki koalisyonun hazırladığı tedbir paketinin, ülkenin siyasi geleceği üzerinde etkili olacağını öne sürerken, ekonomistler tasarruf paketi hakkında ikiye bölündü. Böyle radikal bir değişikliğin gerekliliğine inananlara karşın, bu önlemlerin ülkeyi ekonomik durgunluğa iteceğini ileri süren ekonomistler de bulunuyor. Muhalefetteki İşçi Partisi de programın aceleyle hazırlandığı ve işsizliği artıracağını savundu.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT