1. HABERLER

  2. HABER

  3. İngiltere, Eyüp Ganiç’i İade Etmeyecek
İngiltere, Eyüp Ganiç’i İade Etmeyecek

İngiltere, Eyüp Ganiç’i İade Etmeyecek

İngiltere, Bosna Hersek'in eski Devlet Başkanı Yardımcısı Eyüp Ganiç'in Sırbistan'a iade edilmesi talebini reddetti.

27 Temmuz 2010 Salı 19:04A+A-

Karar, Ganiç'in (64) bir süredir iadesini görüşen İngiliz Mahkemesi tarafından bugün verildi. Bosna Savaşı (1992-1995) sırasında Devlet Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan Ganiç bir süre önce siyaseti bırakmasının ardından bir üniversitede ders vermek üzere İngiltere'ye gelmişti.

Geçen Mart ayında Sırbistan'ın talebiyle Londra'da tutuklanan Ganiç, daha sonra kefaletle serbest bırakılmıştı. Sırbistan yönetimi 1992 yılında işlendiği öne sürülen savaş suçları ile ilgili olarak yargılanmak üzere Ganiç'in kendisine iadesini istemişti.

Belgrad, Ganiç'i Saraybosna'da Sırp askerlerine ve bir hastaneye saldırı emrini vermekle suçluyor. Eyüp Ganiç ile görevdeki Boşnak yönetimi, Sırbistan'ın iddialarının, Sırpların savaştaki suçlarını azımsamak için siyasi amaçlı olduğunu kaydediyor.

Sırbistan'da geçen yıl, 1992 yılında savaşın başlarında eski Yugoslavya ordusu askerlerine yönelik bir saldırıdan sorumlu tutulan Ganiç ile 18 Boşnak yetkili hakkında tutuklama emri çıkarılmıştı. Belgrad bölge mahkemesi, 19 kişiyi, 1992 yılında Saraybosna'da geri çekilen ordu birliğine yönelik saldırıda, yasaklanan silahları kullanmak ve savaş suçu işlemekle suçlamıştı.

İddianamede, Bosna ordusunun 2 Mayıs 1992'de Saraybosna'nın Dobrovoljacka Caddesi'nde düzenlediği saldırıda, eski Yugoslavya ordusunun 42 askerinin öldüğü, 73 askerin yaralandığı ve 215'inin rehin alındığı kaydedilmişti.

O dönemde Saraybosna'da bulunan Eyüp Ganiç, hakkındaki suçlamaları reddederek, Yugoslavya ordusuna yönelik saldırının, Bosnalı Sırp askerler tarafından "kaçırılan" Boşnak yönetiminin Başkanı Aliya İzzetbegoviç'i kurtarma amacı taşıdığını açıklamıştı. Ganiç, İzzetbegoviç'in aynı gün, Bosnalı Sırp askerler tarafından Saraybosna havaalanında saatlerce rehin tutulduğunu belirtmişti.

Sırbistan'ın tutuklama emri çıkarttığı diğer 18 kişi de savaş dönemindeki Bosna hükümetinin yetkililerinden oluşuyor. (Zaman)

HABERE YORUM KAT