1. HABERLER

  2. HABER

  3. İngiltere, Ebu Katade'yi Serbest Bırakıyor
İngiltere, Ebu Katadeyi Serbest Bırakıyor

İngiltere, Ebu Katade'yi Serbest Bırakıyor

AİHM'nin Ebu Katade'yle ilgili kararının ertesinde İngiltere'de bir yargıç, Ebu Katade'nin serbest bırakılmasına hükmetti.

13 Şubat 2012 Pazartesi 19:52A+A-

BBC’nin verdiği habere göre İngiltere ülkenin en yüksek güvenlikli hapishanelerinden biri olan Long Lartin'de tutuklu olan Ebu Katade’yi serbest bırakılacağını açıklandı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Ebu Katada'yla ilgili kararının ertesinde İngiltere'de bir yargıç serbest bırakılmasına hükmetti.

Ebu Katada'nın Ürdün'e iadesi edilmesi talebi, Strazburg'taki mahkemeden geri döndü. AİHM, Ürdün'ün ''işkence sicilini'' gerekçe göstererek iade edilemeyeceğine karar verdi.

AİHM, Katada'nın ülkesi Ürdün'e gönderilmesi halinde, işkenceye maruz kalabileceğini ve bu yolla alınacak bilgilerin mahkemede aleyhine kullanılabileceğini açıkladı.

İngiltere hükümeti, Ebu Katada'nın İngiltere'nin ulusal güvenliğine bir tehdit oluşturduğunu ileri sürüyor.

İngiltere bulvar basını Katada'yı El Kaide'nin eski lideri Usame bin Ladin'in Avrupa'daki sağ kolu olarak niteliyor.

İngiltere'de Yüksek Mahkeme, 2009'da Katada'nın Ürdün'e gönderilebileceğine karar vermişti. İngiltere ile Ürdün arasında suçluların iadesi anlaşması var ve İngiliz yetkilikler, Amman'la imzalanan özel protokolün işkenceyi önleyeceğini savunuyordu.

Ebu Katade 1998'de Ürdün'de iki otele bombalı saldırı planları yapmaktan gıyaben yargılanmış ve suçlu bulunmuştu.

Beş çocuk babası olan 48 yaşındaki Katade'nin asıl adı Ömer Mahmud Muhammed Osman.

Filistin yönetimi içindeki Beytüllahim'de doğan Ebu Katade, 1993 yılında İngiltere'ye sahte bir pasaportla girerek kendisi ve ailesi için sığınma başvurusunda bulundu.

Ebu Katade ilk olarak 2002 yılında El Kaide ile ilişkilendirilen eylemlere destek verdiği gerekçesiyle gözaltına alındı.

Katade, "kafirlerin katlinin vacip olduğu" mesajı içeren çeşitli fetvalar yayınlamış, video bantları 11 Eylül saldırılarının lideri olarak gösterilen Muhammed Atta'nın Hamburg'daki evinde bulunmuştu.

 

HABERE YORUM KAT