1. HABERLER

  2. HABER

  3. İnfaz Emri Ankara’dan Verildi
İnfaz Emri Ankara’dan Verildi

İnfaz Emri Ankara’dan Verildi

Musa Anter suikastından yaralı olarak kurtulan Orhan Miroğlu, savcılığa sunduğu dilekçede infaz kararının Ankara’dan verildiğini belirtti.

09 Aralık 2010 Perşembe 20:27A+A-

Musa Anter JİTEM elemanları tarafından öldürüldüğünde yanında bulunan ve ölümden dönen Taraf yazarı Orhan Miroğlu, aradan geçen 18 yıla rağmen hâlâ kamu davası açılmayan olayda zamanaşımı süresinin dolmak üzere olduğunu belirterek suç duyurusunda bulundu.

Musa Anter'in öldürülmesi kararının sanıldığı gibi Diyarbakır'da değil Ankara'da alındığını belirten Miroğlu, dönemin devlet yetkilileri Süleyman Demirel, Mehmet Ağar, İsmet Sezgin, OHAL Valisi Ünal Erkan, Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş, 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım, Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, JİTEM elemanları Ali Ozansoy, Abdulkadir Aygan, Savaş Gevrekçi ve tetikçi Hamit Yıldırım'ın yargılanmasını istedi.

Diyarbakır Başsavcılığı'na iletilmek üzere Ankara Başsavcılığı'na başvuran Orhan Miroğlu, dilekçesine 20 Eylül 1992 tarihinde gerçekleşen ve kendisinin de ağır yaralandığı suikastı anlatarak başladı. Cinayetin ardından Diyarbakır Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturmanın hâlâ sonuca ulaşmadığına dikkat çeken Miroğlu, dilekçesinde olayla ilgili yeni bilgiler de vererek soruşturmanın derinleştirilmesini istedi. Suç tarihinden beri olayın aydınlanması ve arkasındaki örgüt ile sorumlularının ortaya çıkarılması için adlî makamlar tarafından gerekli, yeterli ve etkin soruşturma yürütülmediğini ifade eden Miroğlu, suikasttaki zamanaşımı tehlikesine de dikkat çekti.

Yeşil'in ifadesi MİT'te mi

Orhan Miroğlu, Yeşil'in 1994 yılında Ankara'da yakalandıktan sonra MİT'te verdiği ve bir bölümü MİT'çi Mehmet Eymür tarafından deşifre edilen ifadenin Anter cinayeti açısından çok önemli olduğunu belirtti. Yeşil'in bu ifadede Anter'i öldürmeyi kendisinin planladığını itiraf ettiğini belirten Miroğlu, dilekçesinde "Bunun için kendi deyimiyle 'PKK'nın kafa adamlarından biri'ni kullandığını söylüyordu. Bu 'kafa adam'ın eski PKK'lı Cemil Işık (Kod adı Hogir) olabileceğini düşünüyordum. Ama 2009'da Stockholm'de görüştüğüm eski JİTEM mensubu Abdülkadir Aygan, bana bu kişinin Işık olmayabileceğini söyledi. Eymür'e de birlikte katıldığımız bir televizyon programında bu ifadeyi sordum. Hatırlamadığını, ama MİT'te bu ifadenin tümüyle mevcut olduğunu ifade etti" dedi.

Maildeki bilgiler ciddi

"Musa Anter'in ölüm kararı sanıldığı gibi Diyarbakır'da değil Ankara'da alındı. Aygan bu bilgiyi doğruluyor" diyen Miroğlu, dilekçesinde, suikasttaki tetikçi Hamit Yıldırım hakkında kendisine iki yıl önce gelen bazı maillerden de bahsetti. 'Yoldaş-Kervan' rumuzuyla gelen bu mailleri, suikastla ilgili yeniden ifadesine başvuran polislere de verdiğini söyleyen Miroğlu, "Bu maillerin nereden geldiğinin tesbit edilmesi için soruşturma yapılıp yapılmadığını bilmiyorum. Son derece önemli bilgiler ihtiva eden bu mailler, Hamit Yıldırım'ın hâlâ Şırnak'ın en güçlü korucusu tarafından korunduğunu ve kimliğinin değiştirildiğini söylüyordu" dedi.

JİTEM'ci Ozansoy nerede?

Öte yandan, cinayetten sonra Ankara'da Emniyet Müdürlüğü bünyesinde çalışan JİTEM'ci Ali Ozansoy'un ifadesine neden hâlâ başvurulmadığını soran Orhan Miroğlu, Anter cinayetiyle ilgili çok önemli sorular sorduğu dilekçesini şu taleplerle bitirdi:

"'Yoldaş Kervan' rumuzuyla internet adresime gönderilen bu maillerin olayda tetikçi olarak kullanılan Şırnaklı Hamit Yıldırım hakkında ihtiva ettiği bilgilerin araştırılmasını; Eski MİT görevlisi Mehmet Eymür'ün varlığını doğruladığı MİT'te 'YeşilI kod adlı Mahmut Yıldırım'ın verdiği ifadenin istenmesini; Ankara Emniyeti'nde hâlâ görevde bulunan Ali Ozansoy hakkında yasal işlem başlatılmasını; Elde edilen bilgi ve belgeler karşısında soruşturmanın derinleştirilerek failler hakkında kamu davası açılmasını talep ediyorum."

Bu sorular yanıt bekliyor

Miroğlu dilekçesinde cinayetle ilgili şu sorulara yer verdi:

» Musa Anter Diyarbakır'a gelmeden önce İstanbul'da Dragos'taki evinde öldürülmek istendi. Ömrü boyunca MİT tarafından izlenen Anter'in evine gelenler, kaldığı evde öldürmek isteyenler kimdi?

»MİT'in olay hakkında istihbaratı var mıdır? Anter öldürülmeden önceki yazılarında OHAL Valiliği'ni çok sert eleştiriyor, OHAL valilerine kalemiyle meydan okuyordu. Yazısı nedeniyle Hrant'ı uyarma gereği duyan MİT, acaba Anter'i yazdığı yazıların JİTEM'e bağlı infaz timleri arasında infiale yol açtığı konusunda uyardı mı?

» Yeşil'in ifadesini alan MİT, acaba sözünü ettiği 'PKK'nın kafa adamlarından biri'nin kim olduğunu, sordu mu?

» Bu isim Yeşil'in tamamı MİT'te olan ifadesinde yer alıyor mu?

» Anter öldürülmeden önce Ankara'ya gelmiş ve dostlarıyla bir yemekte buluşmuştu. Dostları daha sonra onun yemekte tedirgin olduğunu ve öldürülme korkusu içinde olan bir insan psikolojisinde olduğunu anlattılar.

Musa Anter, koruma talep etti mi? MİT'te böyle bir talebe ilişkin bilgi var mı?

TARAF

HABERE YORUM KAT