1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. İlk Kürtçe Çocuk Televizyonu Yayına Başlıyor
İlk Kürtçe Çocuk Televizyonu Yayına Başlıyor

İlk Kürtçe Çocuk Televizyonu Yayına Başlıyor

Hazırlıkları 9 aydır süren Türkiye’nin ilk Kürtçe çocuk kanalı yayına başlıyor. Kanalın adı Zarok TV yani Çocuk TV. Kanalda Kürtçe’nin üç lehçesinde yayın olacak. İsteyen dünyaca ünlü çizgi filmleri Kurmanci, Zazaca ve Sorani lehçelerinde izleyebilecek.

20 Mart 2015 Cuma 12:32A+A-

Diyarbakır’da test yayını yapan bir televizyonun tanıtım filmleri dönüyor. Dünyanın değişik kentlerinden çocuklar Kürtçe ‘Zarok tv başlıyor’ diye tanıtım yapıyor. Televizyonun dili Kürtçe. İlk bakışta, son zamanlarda çok sayıda açılan Kürtçe kanallardan birine benziyor. Ancak bu kanalı diğerlerinden ayıran bir özelliği var. Türkiye’nin Kürtçe yayın yapan ilk çocuk kanalı olması.

Kanalın adı Zarok tv. Zarok Kürtçe‘de çocuk demek. Kanalın kuruluş çalışmalarına geçen yıl başlandı. Önce teknik altyapı oluşturuldu. Ardından dünyaca ünlü çizgi filmler Kürtçe seslendirildi. Bunların arasında Şirinler, Sünger Bob, Arı Maya gibi  çizgi filmler var. 

'Zarok TV ihtiyaçtan doğdu'

Kanalın Genel Yayın Yönetmeni Dilek Demiral, Kürtçe çocuk kanalının ihtiyaçtan doğduğunu söyledi.

“Çok geç kalmış bir çalışma aslında, sonuçta bir ihtiyaçtı. Hazırlıkları, altyapısını hazırladık, artık yayına geçmek için bir engel kalmadı önümüzde. Kürt çocukların kendi anadilinde programları izleyebilmesi, kendine ait şeyleri görebilmesi, diğer çocuk kanallarında var olan bütün programları kendi dilinde izleyebilecek olmasını önemli gördük. Bunun koşullarının oluşmuş olması bizim için çok önemli. Temel çıkış sebeplerimiz bunlardı.“

Kanalın kuruluşu için Radyo Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) başvuru yapıldı. RTÜK başvuruya olumlu yanıt verdi. Kanal 21 Mart’ta yayına başlayacak. Kanalın tanıtım filmi için birçok ülkedeki Kürt çocuklarının mesajları alındı. Çocuklar ‘Zarok Tv dest pe dike (Zarok Tv başlıyor)’ sloganını kullandı. Kanal yönetimi yayın içeriği ile ilgili yüzlerce çocuğun fikrini aldı.

Sadece çizgi film yok

Genel Yayın Yönetmeni Demiral, birçok ünlü çizgi filmin Kürtçe isimleriyle kanalda yer alacağını belirtti. Örneğin Şirinler 'Şinok', Arı Maya 'Meşhengiv Maya', Sünger Bob 'Sıvinc Bob' adıyla yayınlanacak. Demiral kanalda sadece çizgi film olmayacağına dikkat çekti.

“Bizim kendi yaptığımız programlar var. Mesela ‘Zarokistan’ adında bir programımız var. Bu programda çocuklar kendi yaşadıkları coğrafyanın tarihi, kültürel özelliklerini tanıtıyorlar. Çocukların kendi oluşturduğu bir kanal olmak en büyük hedefimiz. Örneğin İshak Paşa Sarayı'nı tanıtan programı çocuklar kendi dilleriyle yapıyor, sunumu çocuklar yapıyor. ‘Huneren destan’ diye bir programımız var. Burada çocuklar, bir stüdyo ortamında, pedagog gözetiminde, her evde bulunabilecek basit araç gereçlerle kendilerine oyuncak ya da el işleri yapıyorlar. Çocukların uyku saatine yakın bir program var, bize anlatılan masalları dinliyorlar. Birlikte konuşup, sohbet ediyorlar. ‘Dora te’ diye bir programımız var, burada çocuklar dünyaya ilişkin tarih, felsefe, coğrafyaya ilişkin kimi soruları birbirlerine sorup onunla ilgili cevapları tartışıyorlar.“

Türksat uydusu üzerinden yayın yapacak olan kanalın izleyicileri, dil seçeneklerinden istedikleri lehçeyi dinleyebilecek. Zarok TV aynı zamanda dünyanın Zaza’ca lehçesinde tam zamanlı yayın yapan ilk televizyonu olma özelliğini de taşıyor.

(Kaynak: Al Jazeera)

HABERE YORUM KAT

1 Yorum