1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. İkiyüzlü AB Sisi rejimini ödüllendiriyor!
İkiyüzlü AB Sisi rejimini ödüllendiriyor!

İkiyüzlü AB Sisi rejimini ödüllendiriyor!

Mısır’da mutlak bir diktatörlük düzeni tesis eden, muhalefeti idam kararlarıyla sindirmeyeçalışan Sisi yönetimi AB ile külliyetli miktarda kredi ve teşvik anlaşması imzaladı.

18 Mart 2024 Pazartesi 15:40A+A-

AB insan hakları söylemini sürekli gündemde tutmasına rağmen çıkarlarına uygun gördüğünde en acımasız diktatörlük rejimlerine kucak açmaktan kaçınmıyor. Nitekim Mısır’da 2013 yılında gerçekleşen darbe sonrasında da bu tutum bariz biçimde görülmüştü. Muhammed Mursi’yi devirip darbeye karşı çıkan binlerce insanı katleden, on binlerce muhalifi zindanlara dolduran Sisi yönetimi önce AB liderlerinden cılız sayılabilecek kınamalarla karşılaşmış, bu göstermelik tepkilerin ardından kısa bir süre içinde de kabul görmüş ve gittiği ülkelerde kırmızı halılarla karşılanmıştı.

Avrupa Birliği ve Mısır arasında yeni bir anlaşma imzalandı. Bu kapsamda, Mısır'ın 2027 yılına kadar ekonomik teşvik ve dijitalleşme alanlarında kredi ve yatırımlar şeklinde 6,8 milyar avroya varan bir destek alması öngörülüyor. Ülkeye ayrıca, 200 milyon avrosu yasadışı göçü engellemek için kullanılmak üzere 600 milyon avro doğrudan hibe verilecek.

Şüphesiz Gazze’de yaşanan soykırıma karşı AB ve üye devletlerin sergiledikleri tavır zaten Batılı zihniyetin tutarlılık, hak ve adalet diye bir dertlerinin olmadığını net biçimde ortaya koymuş durumda. Sisi yönetimi ile süregelen ilişkiler ve son yapılan anlaşma da bu ikiyüzlülüğü teyid etmekte. Geçtiğimiz hafta İhvan yöneticilerine verilen idam kararları karşısında en küçük bir tepki verme ihtiyacı hissetmeyen AB bu anlaşmayla adeta darbeci cellatları ödüllendirmiş oluyor.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum