1. HABERLER

  2. HABER

  3. İkinci Ergenekon Davasında Bir Tahliye
İkinci Ergenekon Davasında Bir Tahliye

İkinci Ergenekon Davasında Bir Tahliye

2. Ergenekon davasında 3 yıldır tutuklu yargılanan üsteğmen Taylan Özgür Kırmızı tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi.

23 Kasım 2011 Çarşamba 05:23A+A-

İkinci Ergenekon davasında dosya kapsamı, delil durumu ve tutuklu kaldığı süre dikkate alınarak yaklaşık 3 yıldır tutuklu yargılanan sanık üsteğmen Taylan Özgür Kırmızı tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde 18'i tutuklu 118 sanığın yargılandığı ikinci Ergenekon davasının 144. duruşmasında yaklaşık 4,5 saatlik aranın ardından Başkan Özese, oy birliği ile aldıkları kararı açıkladı.

Sanık Hasan Atilla Uğur'un istediği hastaneye sevk edilmesine ilişkin taleple ilgili olarak karar merciinin mahkeme olmadığı belirtilirken bu talebe ilişkin dilekçenin, bir değerlendirme yapılması için Uğur'un tutuklu bulunduğu cezaevi idaresine gönderilmesine karar verildi.

Ayrıca hastane tarafından Geniz kanseri teşhisi konulan tutuksuz sanık Yusuf Erikel'in mevcut rahatsızlığıyla ilgili yurtdışında tedavisinin yapılması için geçici olarak yurtdışı yasağının kaldırılması kararlaştırıldı.

Tuncay Özkan'ın avukatı Gizem Öcalan'ın talebini kabul eden mahkeme heyeti, Maltepe İlçesi'nde bir kısım sanıkların cep telefonlarının baz sinyalleri gönderdikleri celp edilen HTS raporlarından anlaşılan söz konusu konuşmaların bazların hangi sektöründen yapıldığının araştırılmasını karar verdi. Söz konusu bazların bulunduğu yerlerde bulunan sosyal faaliyet alanları, dernek, lokal gibi toplantı yerleri olup olmadığı konusunda araştırma yapılmasına karar veren mahkeme heyeti, baz istasyonlarının bulunduğu kapsama alanlarının bulunduğu yerlerde keşif yapılmasına ve bu konuda bilirkişi incelemesi yapılması için üye hakim Hüsnü Çalmuk'un naip hakim olarak görevlendirilmesini kararlaştırdı.

Mahkeme, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde Askeri Şura öncesinde şuraya katılacak olan orgenerallerin kendi aralarında toplantı yapması gibi bir teamül bulunup bulunmadığının da Genelkurmay Başkanlığı'ndan sorulmasını karara bağladı. Böyle bir teamülün bulunduğunun bildirilmesi halinde bu toplantıda konuşulanların tutanak altına alınıp alınmadığının da mahkemeye bildirilmesi istenen kararda, "Tutanak altına alınıyorsa 3 Aralık 2003 tarihindeki YAŞ öncesi yapılan toplantı tutanağının mahkemeye gönderilmesine ve yazılacak olan müzekkereye, sanık Hurşit Tolon'un bu toplantıda konuşulanların kayıt alındığı beyanını içerir duruşma tutanağının eklenmesine karar verildi." denildi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mehkemesi'ne yazı yazılmasına karar veren mahkeme heyeti, Eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar hakkında verilen gerekçeli mahkumiyet kararının istenmesini karara bağladı. Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan tutuklu sanıklar Levent Ersöz ve Hasan Atilla Uğur'un tespit edilen nihai sağlık durumlarının sorulmasına hükmedilirken sanıkların sağlık durumlarına ilişkin raporların da mahkemeye gönderilmesi karara bağlandı.

Dosya kapsamı, delil durumu ve tutuklu kaldığı süre dikkate alınarak yaklaşık 3 yıldır tutuklu yargılanan sanık üsteğmen Taylan Özgür Kırmızı'nın tahliyesine karar verildi. Sanık Kırmızı hakkında ayrıca yurtdışına çıkış yasağı da konuldu. Soruşturma kapsamında davanın tutuklu sanığı eski Özel Harekat Dairesi Başkan vekili İbrahim Şahin'in evinde tedhiş raporu bulunmuştu. Raporda Alevi-Bektaşi Derneği yöneticileri ile Ermeni cemaati liderine yönelik suikast planları ve krokiler yer alıyor. Ayrıca bu suikasti işleyecek olanların isimlerinin yer aldığı S1 suikast listesi de bu rapor içinde bulunuyor. Listede sadece teğmen ve polis memurlarının ismi yer alırken teğmen isimlerini sanık Taylan Özgür Kırmızı'nın, polis isimlerini de Servet Kaynak'ın temin ettiği ileri sürülüyor.

Kırmızı'nın tahliye kararı ile birlikte İkinci Ergenekon Davası'nda tutuklu sanık sayısı da 17'ye düştü. CHP İzmir Millletvekili Mustafa Balbay ve Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın da aralarında bulunduğu 17 sanığın tutukluluk halinin devamını kararlaştıran mahkeme heyeti duruşmayı 5 Ocak 2011 tarihine erteledi.

CİHAN 

HABERE YORUM KAT