1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. İki bayram birden mi kutluyoruz?
İki bayram birden mi kutluyoruz?

İki bayram birden mi kutluyoruz?

23 Nisan’ın Ramazan bayramına denk gelmesi sebebiyle bayramın son günü gerçek anlamda idrak etmekte zorlandık!

23 Nisan 2023 Pazar 20:30A+A-

HAKSÖZ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anıtkabir’de gerçekleştirilen 23 Nisan törenine katılmadığı için sol-Kemalist yayın organları tarafından hedef alındı. Cumhuriyet ve Sözcü, Erdoğan’ın 2014 yılından beri Anıtkabir’deki törene katılmadığından şikâyet ederken bir yandan da aba altında sopa gösteriyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Anıtkabir’deki törenlere katılmaması Anıtkabir’in temsil ettiklerine karşı sanki imani bir hassasiyet taşıyormuşçasına bağlı olanlar için kabul edilmesi mümkün olmayan bir şey. Laik-seküler kesimin her fırsatta Atatürk sopası ile muhafazakar-dindarları tehdit etmesine artık toplum alıştı. Atatürk’ün mezarı bile bir baskı unsuru olarak dayatılabiliyor.

Bilindiği üzere bu sene 23 Nisan’ın ayırt edici bir özelliği daha var. 23 Nisan bu sene Ramazan bayramına denk geldi. Bu sebeple Müslümanlar bayramın son günü gerçek anlamda idrak etmekte zorlanıyorlar! Bazı şehirlerde belediye hoparlörlerinden 23 Nisan marşları çalınıyor. Yaklaşan seçim sebebiyle bazı partilerin propaganda araçları 23 Nisan şarkılarıyla günün anlam ve önemini göstermek istiyorlar…

Siyasiler de 23 Nisan trafiğine yoğunlaşırken Kemal Kılıçdaroğlu uzun bir açıklama yaptı. Bazı isimler ise “iki bayramı birden kutluyoruz” vurgusu eşliğinde denk gelen “mübarek günleri” kutluyorlar…

Peki, gerçekten iki bayram birden mi kutluyoruz? Ramazan bayramı yüzlerce yıllık bir geleneğin devamı olarak tevhid şuurunun mücessem olduğu günler. Allah Resulü (sav) Ramazan orucunun farz kılınması ile bayramı da hemen ertesinde kutlamaya başladı. Ramazan’ın gelişi ile başlayan bereket ve kardeşlik iklimi bayram ile üst noktasına ulaşıyor.

23 Nisan ise ulus devletin İslam'ın binlerce yıllık geleneklerine ve ibadetlerine karşı seküler kutsallar inşa etme çabasının gülünç bir versiyonundan ibaret. Gerçekliği şüpheli gün ve geceleri topluma dayatarak suni bayramlar inşa etmeye çalışan Kemalizm, 23 Nisan, 19 Mayıs vb. günlerle Müslüman halka din dışı bir formu dayatıyor.

Bu yüzden iki bayramı birden kutlamaktan çok uzağız. Cuma gününe denk gelen Ramazan bayramının ilk gününde iki bayramı birden kutladık. Cuma namazı ve Ramazan bayramı Müslümanlar için çok kıymetliydi. 23 Nisan’da ise bir resmi bayram ile sahici bayramımızın tevhid iklimine tecavüz edildi.

Ramazan ile başlayan oruçlarla teravihle beslenen ve Ramazan bayramı ile doruk noktasına ulaşan çok kıymetli vakitler sona eriyor. 23 Nisan’ı bir “bayram” olarak ifade etmek bile çok büyük bir hatadır. Kemalizm’in gerçek dışı ritüellerine sahicilik atfetmek Ramazan bayramına hakarettir!

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

5 Yorum