1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. İdlib'de Atılan Adımlardan Geri Dönmeyeceğiz
İdlib'de Atılan Adımlardan Geri Dönmeyeceğiz

İdlib'de Atılan Adımlardan Geri Dönmeyeceğiz

Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen Türkiye - Rusya 8. Üst düzey işbirliği toplantısı sona erdi.

09 Nisan 2019 Salı 04:56A+A-

Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen Türkiye - Rusya 8. Üst düzey işbirliği toplantısı sona erdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Moskova'da bugün düzenlenen Türkiye — Rusya 8. Üst düzey işbirliği toplantısının ardından liderler kameralar karşısına geçti. 

Liderlerin açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"Türkiye ile ABD arasında gerilime neden olan S-400 alımı konusuna da değinen Erdoğan ise "Biz S-400 konusunda yol haritamızı zaten çizmişiz, bu saatten sonra bize 'Vazgeç' diyenler demek ki bizi tanımıyorlar. Biz sözleşmeyi yaptıysak, o iş bitmiştir. Bu, bizim egemenlik hakkımızdır ve kendi tasarrufumuzdur" ifadelerini kullandı."

"Asıl amacımız Suriye'nin toprak bütünlüğünü korumak"

Suriye'deki YPG varlığına ilişkin sorulan bir soruyu yanıtlayan Erdoğan, "Birkaç ay önce İdlib'de durum çok farklıydı, şimdi ise tam aksine herkes dönmeye başladı. Ancak bu bizi memnun ediyor mu? Hayır. Çünkü içerideki sıkıntılar kısmen de olsa devam ediyor. Ancak, Afrin nasıl daha sakin bir hale geldiyse, İdlib'te de bu duruma ulaşılabilir. Bunun için çalışmalarımızı sürdürüyoruz ancak bunun için bölgenin tamamen terörden arındırılması lazım. Bizim asıl amacımız Suriye'nin toprak bütünlüğünü korumak. YPG bizim için terör örgütüdür" dedi.

"İdlib'de atmamız gereken adımları attık, atmaya da devam edeceğiz, geri dönmemiz mümkün değil"

Putin, Erdoğan'la İdlib meselesini ele aldıklarını belirterek Moskova'nın pozisyonunu şöyle açıkladı: "İdlib sorunu sancılı. Soçi'de üzerinde mutabakat sağladığımız parametreleri gerçekleştirmeyi henüz başaramadık ancak İdlib sorununun çözülebilir olduğunu düşünüyorum. Rusya ve Türkiye'nin savunma bakanları da kısa süre bir araya gelerek bu konuyu istişare etti. Ortak devriyelere başladık. Henüz denetim merkezini kurmayı başaramadık ancak bunu yapacağımızdan eminim. Barış süreci için gerekli koşulların sağlanması için İdlib sorununun mutlaka çözülmesi gerekiyor ve bunu ancak birlikte çalışarak başarabiliriz."

Erdoğan ise, "İdlib'de yaşanacak herhangi bir boşalma halinde gelecekleri yer diğerleri gibi Türkiye olacak. Bizim için hassas bir bölge ve bu sebeple Rusya ile müşterek çalışma durumumuz var. Türkiye de, Rusya da, rejim de bu bölgede kendisine göre çalışmaları yürütüyor. İdlib'de atmamız gereken adımları attık, atmaya da devam edeceğiz, geri dönmemiz mümkün değil" ifadelerini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT