1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. İdlib Üniversite Hastanesi tıp öğrencilerine pratik yapma imkânı sunuyor
İdlib Üniversite Hastanesi tıp öğrencilerine pratik yapma imkânı sunuyor

İdlib Üniversite Hastanesi tıp öğrencilerine pratik yapma imkânı sunuyor

İdlib Üniversitesi Rektörü Dr. Ahmed Abu Hajar, EnabBaladi'ye yaptığı açıklamada, hastanenin önümüzdeki akademik yılın başında hasta kabul edebilecek hale geleceğini açıkladı.

07 Eylül 2020 Pazartesi 17:41A+A-

HAKSÖZ HABER

Suriye'de tıp okullarında altı yıllık eğitimin son 3 yılı staj ve stajyerlik üzerinedir. Bu süre zarfında, öğrenciler önce bir üniversite hastanesinde, hastane personelinin gözetiminde sağlık hizmetlerinde çalışmaktadır. Stajyerlik sürecini tamamladıktan sonra, doktor adayı bir uzmanlık programına girebilir veya genel sağlık alanında çalışabilir. Ancak Suriye'nin kuzeyinde muhaliflerin elindeki bölgelerde üniversite hastanesi yok.

20 Ağustos'ta Bab al-Hawa yönetimi resmi Facebook sayfasında İdlib Üniversitesi ile geçiş yönetimi arasında İbn Sina olarak bilinen özel İdlib Üniversite Hastanesi'nin onarılması ve işletilmesi için bir anlaşma yaptığını duyurdu.

İdlib Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Alaa el-Hassan, tıp öğrencilerinin şu anda bireysel olarak ve muhalefetin kontrolündeki bölgelerde faaliyet gösteren hastanelerde yeterli eğitimi alamadıklarını belirtti.

El-Hassan, alınan eğitimlerin sağlık hizmet merkezlerinde gerçekleşmesi nedeniyle yeterli olmadığını, dolayısıyla bir üniversite hastanesinde çalışma ve böyle bir projeye dahil olmanın önemli olduğunu ifade etti.

Haziran ortasında, İdlib Üniversitesi'ndeki birçok tıp öğrencisi muhalefetin yönetimindeki sağlık müdürlüğü önünde bir protesto düzenleyerek, hastanelerde eğitim almak istediklerini belirtmişlerdi.

İdlib Üniversitesi Rektörü Dr. Ahmed Abu Hajar, Enab Baladi'ye yaptığı açıklamada, hastanenin önümüzdeki akademik yılın başında hasta kabul edebilecek hale geleceğini ve tıp öğrencilerinin klinik becerilerini geliştirmek için çalışan akademik bir eğitim sahası olarak kullanılabileceğini söyledi.

Üniversite Hastanesinde altı tıbbi bölüm bulunmakta; ortopedik cerrahi, genel cerrahi, iç hastalıkları, jinekoloji, kardiyoloji, pediatri. Ayrıca, tanısal görüntüleme ve radyoloji için bir birimde bulunmakta ve bu mevcut tıp merkezlerinin hiçbirinde henüz mevcut bile değil. Bu açıdan bakıldığında hastalar ve tıp öğrencileri için oldukça önemli bir adım oldu bu durum.

Hassan'a göre İdlib Üniversite Hastanesi'nin kurulması, bölgesel ve ulusal akademik akreditasyon elde etmek için olumlu bir adım olarak görülüyor.

İdlib Üniversite Hastanesinin Onarılması Projesi iki aşamadan oluşuyor. Birincisi sağlık altyapısını iyileştirmek, ikincisi ise tıbbi cihaz ve ekipman dahil olmak üzere hastane malzemelerinin geri kalanını güvence altına almak. Öncelikli hedef hastane binasının birinci katının bir an önce bitirilmesi, hastanenin birinci katı hasta kabul etme aşamasına gelmek üzere, okul yılı bitmeden de hastanenin tamamının hazır olması öngörülüyor.

Hastane müdürü Ahmed el-Jarak'ın yaptığı açıklamaya göre bugüne kadar hastanenin 4 klinik odası,15 yoğun bakım yatağı ve 6 ameliyat odası hazırlanmış durumda.

HABERE YORUM KAT