1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. İdlib Müzesi Kapılarını Ziyaretçilere Açtı!
İdlib Müzesi Kapılarını Ziyaretçilere Açtı!

İdlib Müzesi Kapılarını Ziyaretçilere Açtı!

Yoğunlaşan saldırı tehditlerine rağmen, Halep ve Şam’dan sonra en fazla antik eser barındıran İdlib Müzesi geçen ay ziyaretçilere açıldı.

05 Eylül 2018 Çarşamba 18:15A+A-

HAKSÖZ-HABER

Suriye’nin arkeolojik mirası savaş nedeniyle büyük ölçüde tahrip olmuş durumda. Ve muhaliflerin elindeki son bölge olan İdlib’e yönelik rejim güçlerinin kapsamlı bir saldırısı da kapıda! Ve tüm bu konjonktüre rağmen İdlib Tarihi Eserler Merkezi Müdürü Eymen Nebi 5 kişilik ekibiyle birlikte İdlib müzesinin kapılarını ziyaret etmek isteyenlere açmayı başardı.

Eymen Nebi Al-Monitor muhabirine “Herkes militan grupların bu bölgede sivil hayatı tamamen bitirdiğini düşünüyor. Oysa biz uluslararası topluma burada olduğumuzu, hayatımızı sürdürdüğümüzü ve yaşamayı sevdiğimizi göstermek istiyoruz” diyordu.

Uzmanlarca bilindiği üzere İdlib Müzesi barındırdığ Roma ve Bizans dönemi eserleri nedeniyle ve bilhassa Ebla Krallığı çağına ait tabletlerden, İslam öncesi döneme kadar çok sayıda tarihi eser barındırmakta. Yağmalama ve hırsızlık vakalarına ve rejim güçlerince sıkça bombardımana uğramasına rağmen halen Müzede 15 binden fazla parça bulunuyor.

Nebi başkanlığındaki ekip hiçbir dış yardım alamdan çalışmalarını sürdürmek zorunda. UNESCO’nun ve Batılı bazı üniversitelerin Suriye’deki tarihi müzelerle ilgili bazı destekleri olmakla beraber İdlib Müzesi bu tür yardımlardan yararlanabilmiş değil.

İdlib Müzesini korumak ve ayakta tutmak için büyük çaba sarfeden ekip bilhassa İdlib Üniversitesi öğrencilerinin Müze ile daha yakından irtibatlı olduğunu belirtiyorlar.

HABERE YORUM KAT