1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. İdam Protestosu Evlerde Başlayacak
İdam Protestosu Evlerde Başlayacak

İdam Protestosu Evlerde Başlayacak

Mısır’da darbe karşıtları çarşamba gününden itibaren idama mahkum edilen bazı Müslüman Kardeşler üyelerinin evlerinin önünde protesto eylemini başlatıyor.

29 Nisan 2014 Salı 13:42A+A-

Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek grubu, ülkede 683 kişinin idama mahkum edilmesinin ardından ülke çapında eylemlerin başlatılması çağrısında bulundu.

Protesto gösterileri, idama mahkum edilen sanıkların evlerinin önünde başlatılacak ve ülkenin farklı kentlerinde gerçekleştirilecek.

İdam kararlarına karşı Türkiye’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda ülkede de protesto gösterilerinin yapılması bekleniyor.

Mısır Minye Ceza Mahkemesi, geçen ay Müslüman Kardeşler üyesi olduğu ve ‘şiddet olaylarına karışma ve teşvik etme, kişilere ve kamu malına saldırı’ suçlamasıyla 529 kişi hakkında aldığı idam kararı vermişti. Mahkeme bu kişilerden 37’si hakkında verdiği kararı onadı. Geri kalan 492 kişinin cezasını da müebbet hapse çevirerek hükme bağladı. Mahkeme 28 Nisan Pazartesi günü de Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Bedii'nin de aralarında olduğu 683 kişiyi daha idama mahkûm etti.

Temyize gidilecek

Darbe karşıtlarının savunma heyeti başkanı Halid Kumi, Minye Ceza Mahkemesi'nin verdiği 683 yeni idam kararını temyize götüreceklerini belirtti.

Müvekkilleri hakkında beraat kararı alınıncaya kadar hukuk mücadelesine devam edeceklerini ifade eden Kumi, "Çalışmalarımızı iki katına çıkaracağız. Alınan kararları Temyiz Mahkemesi'ne taşıyacağız" dedi.

Yargılamanın "siyasi" olduğunu savunan Kumi, "Yargılamada tekrarlayan usul hataları söz konusu. Bizi de, basın mensuplarını da duruşma salonuna almadılar. Karar gıyabi yargılananlar hakkında verildi. Tüm bunlar davanın siyasi olduğunu, hukukla bağdaşmadığını ortaya koyuyor" diye konuştu.

Açıklamayı, Bedii’nin avukatı ve Mısır’da darbeyle devrilen eski cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin oğlu Usame Mursi yaptı.

Bedii’nin sözleri Usame Mursi’nin Facebook sayfasında yayımlandı.

(Al Jazeera)

HABERE YORUM KAT