1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. YEMEN

  4. "Husi Hareketi Lübnan'daki Hizbullah'a Benzedi"
"Husi Hareketi Lübnan'daki Hizbullah'a Benzedi"

"Husi Hareketi Lübnan'daki Hizbullah'a Benzedi"

Georgetown Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Başkan, Yemen'deki Husi hareketinin, her geçen gün Lübnan'daki Hizbullah hareketine benzediğini söyledi.

15 Nisan 2015 Çarşamba 15:02A+A-

Georgetown Üniversitesi Katar Kampüsü Siyaset Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Birol Başkan, Yemen'deki krizin kökeninin Suudi Arabistan ve İran arasındaki bölgesel rekabete dayandığını anlattı.

Suudi Arabistan ile İran arasındaki rekabetin son yıllarda arttığını ifade eden Başkan, "Filler tepişir, çimenler ezilir. Yemen, Suudi Arabistan ve İran arasında 1979 İran İslam Devrimi'nden sonra başlayan rekabetin yaşandığı ülkelerden" dedi.

Başkan, "Husi hareketi gittikçe Lübnan'daki Hizbullah hareketine benziyor. Hareketin İran'la ilişkisi ne olursa olsun, Suudi Arabistan, Husi isyanını İran'ın işi olarak görüyor. Son dönemde Husilerin kazanımları da doğal olarak İran'ın kazanımlarıdır" diye konuştu.

Husilerin yükselişinin yerel hesapları değiştirdiğine dikkati çeken Başkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Husilerin yükselişi yerel hesapları tamamen değiştirdi. El-Kaide, Husilere karşı savaşan önemli bir Sünni yerel örgüt haline geldi. Husilerin ilerleyişi karşısında kaygılanan Sünni kabileler el-Kaide'ye destek olabilirler."

HABERE YORUM KAT