1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Hür Ordu Sadece Esed'e Karşı Savaşmıyor
Hür Ordu Sadece Esede Karşı Savaşmıyor

Hür Ordu Sadece Esed'e Karşı Savaşmıyor

Muhalifler, Suriye sadece Esed'e bağlı birliklerle değil bunun yanında Rus ve İran'la da savaşmak zorunda kaldıklarını söylüyorlar.

15 Ağustos 2012 Çarşamba 05:42A+A-

Suriye’de iç savaş sadece Esad askerleriyle muhalifler arasında yaşanmıyor. Muhaliflere göre, İran ve Rusya, Suriye ordusuyla omuz omuza savaşıyor. Rusya’nın Tartus’da, İran’ın Lazkiye’de üssü var.
Suriye’deki iç savaş sadece Esad askerleriyle muhalifler arasında yaşanmıyor. Rejime Uluslararası alanda kol kanat geren İran ve Rusya, muhaliflere karşı Suriye ordusuyla omuz omuza savaşıyor. Halep, Tel Rıfat ve Azaz’da konuştuğum Özgür Suriye Ordusu üyelerinin anlattıklarına göre İran ve Rus askerleri, yerle bir edilen Suriye kentlerine yönelik tüm saldırılarda kilit rol oynadı. Halep’te yaralanan bir muhalif şunları söyledi: Muhalifler için en büyük tehlike olan keskin nişancıların çoğu İranlı ya da Hizbullah üyesi. 20’den fazla Devrim Muhafızı’nın yakalandığına ve esir alındığına ben bizzat şahit oldum. Hava saldırısında MIC uçaklarını kullananlar arasında Rus pilotlar olduğunu biliyoruz. Daha önce düşen uçaktaki iki pilottan Suriyeli olanı öldü ama Rus olanı hala ÖSO’nun elinde.’

Mezhep fitnesi çıkmasını istemiyoruz

Bir başka muhalif, İranlı keskin nişancıların, düzenli birliklere karşı gerilla savaşı yapan arkadaşları için ne kadar büyük tehlike olduğunu Azaz kentinde yaşadıklarını anlatarak örnek veriyor: Azaz’da Esad askerleri kaçtı ve kontrolü ele geçirdik. Ancak Esad ordusunun vurduğu camiinin minaresine yerleşen bir keskin nişancı vardı ve her gün birkaç kişiyi öldürüyordu. Uzun süre o keskin nişancıyı minarede öldürmeye çalıştık. Ama başaramadık. Sonunda minareyi dinamitle uçurmak zorunda kaldık. Yıkıntılar arasında keskin nişancıya ait eşyaları tek tek inceledik. Sonra pasaportunu bulduk. Azaz düştükten sonra bile tek başına direnen keskin nişancı İranlıydı. Azaz’ı kurtaran Amr İbn-ül As birlikleri her şeyi kameraya aldı. Ama mezhep fitnesi çıkmasın diye o kaydı yayınlamadı.

Rus yapımı T90 tankını devreye soktular

Rus ve İran askerlerinin bu denli sahada olmalarının hem askeri hem de stratejik nedenleri var şüphesiz. Muhaliflere göre en önemli askeri neden Esad ordusunda çözülmelerin başlaması. İkinci neden ise BAAS ordusunun teknik kapasitesinin artık bu savaşı taşıyamayacak hale gelmesi. Muhaliflerin verdiği bilgilere göre Suriye’nin 600 civarında olduğu tahmin edilen tankından 45’i Azaz civarında etkisiz hale getirildi. RPG’ye bile direnemeyen bu tanklar büyük kayıp verince Esad yine Rus yapımı T 90 tanklarını devreye soktu.

Lazkiye’de alevi devleti planı

Rusya’nın verdiği teknik destek silah sağlamakla da sınırlı değil. Muhaliflerin hatta bölgede görevli gazetecilerin uydu iletişimlerinin Rusların sağladığı teknik destekle engellendiği söyleniyor. Halep’te yaralanan ve Gaziantep’de tedavi gören El Cezire temsilcisi ‘Bulunduğumuz binanın yeri bizim uydu bağlantımız tespit edilerek bulundu. Sonra minibüse bindik ve kaçmaya çalıştık. Bir helikopter belki 10 dakika bizi takip etti ve vurmaya çalıştı. ÖSO’ya göre Bu yetenek sadece bölgedeki Rus üslerinde olabilir. Saldırılar için istihbaratı Tartus’daki Rus üssünden alıyorlar’ dedi. Rusya ve İran’ın hedefi sadece Esad’ın ömrünü uzatmaya çalışmak değil şüphesiz. Bir muhalif, ‘İki ülkenin B planının Lazkiye civarında Alevi devleti olduğunu artık tüm dünya biliyor. Rusya’nın Tartus’da, İran’ın Lazkiye’de üssü var. Suriye ordusuna asker desteğini de bu üslerden veriyor’ diyor. (star)

HABERE YORUM KAT

4 Yorum