1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Humus'ta Bölgenin İlk Kan Bankası Hizmete Girdi
Humus'ta Bölgenin İlk Kan Bankası Hizmete Girdi

Humus'ta Bölgenin İlk Kan Bankası Hizmete Girdi

Suriye'nin Humus ilinin kuzey kırsalında Esed rejiminin abluka altında tuttuğu Rasten ilçesinde bölgenin ilk kan bankası açıldı. Kan bankasının, ablukadaki bölgede yaşanan sağlık sorunlarının çözümüne destek olması bekleniyor.

21 Aralık 2017 Perşembe 16:39A+A-

Suriye'nin Humus ilinin kuzey kırsalında Esed rejiminin kuşatmasındaki Rasten ilçesinde ilk kan bankası bölge halkının hizmetine girdi.

Suriye'nin orta kesiminde yer alan Humus'un kuzey kırsalı, yaklaşık 5 yıldır Esed rejiminin ve destekçisi yabancı teröristlerin ablukasında tutuluyor.

Muhaliflerin kontrolündeki Rasten'de ilçe hastanesi yönetiminin kişisel çabalarıyla kurulan ilk kan bankası, bölge halkına hizmet vermeye başladı.

Kan bankası sayesinde hastaların sorunlarının bir kısmına çözüm üretilmesi bekleniyor.

Rasten hastanesi yöneticilerinden Adnan Ebu Muhammed, yaptığı açıklamada, "Kan bankasını açmamızın en önemli sebebi bölgedeki hastaların acil kana ihtiyaç duyması oldu." dedi.

Ebu Muhammed, kan bankasının hastalar ve hastane çalışanlarına çok zaman kazandırdığını belirterek "Buradan bütün kuzey kırsalındaki sağlık merkezlerine ihtiyaç duydukları kanı ve kan bileşenlerini ayırıp temin ediyoruz. Rasten dışındaki bölgelerde yaşayan hastalar da buradan yararlanacak." ifadesini kullandı.

Kan bankasında görevli Talal Ebu Ammar, merkezin bölgedeki sağlık merkezlerinin ihtiyacını karşılayacağının altını çizerek "Merkezimizde kan bileşenlerini ayırmaya yarayan santrifüj cihazı, kan titreşim aleti ve elde edilen kan ve bileşenlerini muhafaza edecek derin dondurucular bulunuyor." diye konuştu.

Laborant Ebu Haşim, "Eskiden hastalara plazma, eritrosit ve trombositler gibi kan bileşenlerinin naklinde büyük sorunlar yaşıyorduk, hastaları bazen başka bölgelere göndermek zorunda kalıyorduk. Rasten kan bankası sayesinde kan ve bileşenlerini kolaylıkla temin ediyoruz." dedi.

"ESKİDEN KAN TEMİNİ İÇİN CAMİLERDEN ANONS GEÇERDİK"

Çocuğu, Akdeniz anemisi olarak da bilinen talasemi hastası olan Münir Hatib, "Oğlum talasemi hastası olduğu için sürekli kana ihtiyacı var. Kan merkezi açılmadan önce çok büyük sorunlar yaşıyordu. Özellikle de kan bağışı yapan kişileri bulmak çok zordu. Eskiden kan temini için camilerden anons geçerdik, kan bulmak çok zamanımız alırdı." ifadesini kullandı.

Kan bankasının kolaylıklarından yararlanan Ali İzzettin de "Rejimin Humus'un kuzey kırsalına uyguladığı abluka yüzünden kan bulmak ve tedavi görmek için il merkezine ulaşmak çok zordu. Son 6 yılda kan üniteleri ve uygun kan gruplarını temin etmekte büyük sıkıntılar yaşadık. Dolaysıyla kan ararken farklı yöntemlere başvururduk. Bazen telsizler vasıtasıyla anons yapardık." diye konuştu.

İzzettin, yeni açılan kan merkezinin hastalara büyük kolaylık sağladığını ve kuşatma altındaki bölgede son dönemlerde yapılan en başarılı proje olduğunu vurguladı.

Rejim güçlerinin bölgeye tıbbi ürünlerin girişine izin vermemesi yüzünden, ihtiyaç duyulan ürünler bölgeye kaçak yollardan sokulmaya çalışılıyor.

 

HABERE YORUM KAT