1. HABERLER

  2. HABER

  3. Hükümet, Balyoz Sanığı 3 Generali Açığa Aldı
Hükümet, Balyoz Sanığı 3 Generali Açığa Aldı

Hükümet, Balyoz Sanığı 3 Generali Açığa Aldı

Hükümet Balyoz sanığı generalleri affetmedi. Erdoğan, YAŞ'ta terfi alamayan ve Balyoz davasında adı geçen generallerin üstünü çizdi. Üç general de açığa alındı.

24 Kasım 2010 Çarşamba 11:16A+A-

Sivil irade askere karşı yetkisini kullandı. Hükümet-asker ilişkilerinde yeni bir dönem başlıyor. Balyoz davasında adı geçen üç generali Bakanlar Beşir Atalay ve Vecdi Gönül açığa aldı.

Başbakan Erdoğan YAŞ'ta terfi alamayan ve Balyoz davasında adı geçen generallerin üstünü çizdi. Üç general de açığa alındı. O isimler şunlar: Jandarma Tümgeneral Halil Helvacıoğlu, Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu.

Erdoğan, "Bugün bir gazetede Balyoz İddianamesi'nde adı geçen Jandarma Tümgeneral Halil Helvacıoğlu'nu İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın açığa aldığı yönünde bir haber var. Aynı durum, yine aynı iddianamede adı geçen Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu için de işletilecek mi?" sorusuna, "Sayın Atalay'ın açığa alma işlemini aynı şekilde Milli Savunma Bakanımız da uygulayacaktır ve belki de şu ana kadar da uygulamış olması lazım." yanıtını verdi.

DİĞER İKİ GENERAL PAZARTESİ AÇIĞA ALINMIŞ

Bu açıklamadan kısa bir süre sonra Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'den Kaya ve Gavremoğlu'nun açığa alındığı haberi geldi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın Balyoz sanığı Jandarma Tümgeneral Halil Helvacıoğlu'nu açığa alması gündeme bomba gibi düşmüştü. Başbakan Erdoğan Lübnan'a giderken Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin bu yöndeki sorusuna yanıt verdi.

BAKANLAR YETKİLERİNİ KULLANMIŞLARDIR

Başbakan Erdoğan, "Buradaki bir ilk mi?" sorusu üzerine de "Bu konunun ilk olup olmadığı noktasında bir araştırmam yok. Fakat her şey yasalar çerçevesi içerisinde. Bakanlarımıza verilen yetkiler vardır, Bakanlar Kurulu'na verilen yetkiler vardır ya da üçlü kararname ile atanmışsa üçlü kararname ile görevden alınmalar vardır. Bir çok bu tür metodlar vardır. Nasıl ki herhangi bir üst düzeyde memuru görevden alma yetkisine onları oraya atayanlar sahipse, burada da aynı şeyler geçerlidir. Kaldı ki burada çok daha farklı, tabii İç Hizmet Kanunu'na göre bazı yetkiler vardır. Bu yetkiler çerçevesi içerisinde gerek İçişleri Bakanımız gerekse Milli Savunma Bakanımız bu yetkilerini kullanmışlardır." diye konuştu.

İKİ GENERALİN DOSYALARI MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAYDI

Haklarındaki davalar nedeniyle terfi ettirilmeyen ve AYİM'e başvuran Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu hakkındaki süreç ise Milli Savunma Bakanlığı'nda devam ediyordu.

***

Hükümet TSK'ya karşı bunu ilk kez yaptı!

Star gazetesinin İçişleri Bakanı Atalay'ın Balyoz soruşturması ve çok sayıda fişleme olayında ismi geçen Jandarma Tümgeneral Halil Helvacıoğlu'nu açığa aldığı haberi günde bomba gibi düşmüştü. Ardından da Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'den 'Pazartesi günü açığa aldık' açıklaması geldi.

Sessiz sedasız gerçekleştirilen bu operasyon bugün Star gazetesinin konuyu manşetine taşımasıyla ortaya çıktı.

HÜKÜMETİ YIKMAYA TEŞEBBÜS

YAŞ toplantılarında terfi alamadığı için AYİM'e başvuran Helvacıoglu, son YAŞ'ta terfi almadan Jan. G. K. Değerlendirme Başkanlığı'na atanmıştı. 22 Kasım tarihli açığa alma yazısında, Helvacıoglu'nun "Hükümeti cebren iskat veya vazife görmekten men etmeye teşebbüs" suçundan yargılandığı, bu fiilin görevden almayı gerektirdiği vurgulandı.

ÜNİFORMA VE YETKİSİ ALINDI

Yazı aynı gün 'ivedilikle' tebliğ edildi ve Balyoz sanığı Helvacıoglu'nun üniforması ile yetkileri alındı. Böylece sivil iradenin onay verdiği terfi kararlarına karşı 'askeri yargıda terfi' yolu açılmayacak.

Haklarındaki davalar nedeniyle terfi ettirilmeyen ve AYİM'e başvuran Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu hakkındaki süreç ise Milli Savunma Bakanlığı'nda devam ediyordu. Başbakan Erdoğan'ın açıklamasından sonra gözlerin çevrildiği Gönül, bu sabah Tümg. Kaya ve Tuğamiral Gavremoğlu'nun pazartesi günü itibariyle açığa alındıklarını söyledi.

BÜTÜN YETKİ BAKANDA

926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nun, açığa alınan veya tutuklanan subay ve askerî memurlar hakkındaki esasları içeren 65. maddesi, Millî Savunma Bakanı'na ve İçişleri Bakanı'na açığa alma yetkisi veriyor.

65. madde, 'Haklarında ölüm veya ağır hapis cezasını gerektiren veya yüz kızartıcı bir suçtan ya da taksirli suçlar hariç olmak üzere 5 yıl ve daha fazla hapis cezasını gerektiren bir cürümden veya emre itaatsizlikte ısrar, üste veya amire fiilen taarruz, üste veya amire hakaret, mukavemet suçlarından dolayı kamu davası açılanlar, mensup oldukları bakanlıklarca açığa çıkarılabilirler' diyor." Maddenin 'e' bendinde "terfi sırasına girenlerden açıkta bulunanların terfileri ve kademe ilerlemeleri yapılmaz" hükmü açıkça yer alıyor.

YAŞ'TA TERFİ ETTİRİLMEMİŞLERDİ

Son YAŞ toplantısında Tümg. Gürbüz Kaya, Tümg. Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu, haklarındaki davalar nedeniyle terfi ettirilmemişti. Terfi ettirilmeyen ancak başka görevlere atanan üç Paşa, AYİM'e dava açarak YAŞ kararlarını bypass olarak nitelenen karar çıkartmışlardı. AYİM, Balyoz Davası'nda yeralan üç generali terfi ettirmiş ve yürütmenin de durdurulmasına hükmetmişti. Böylece sivillerin onay yetkisinde olan terfilerle ilgili YAŞ kararlarını AYİM üzerinden delmenin yolu açılırken, İçişleri Bakanlığı'nın açığa alması kararı sözkonusu girişimi de durdurdu.

(Kaynak: İnternethaber)

HABERE YORUM KAT

5 Yorum