1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Hukuksuzluk Türkiye'ye kaybettirir: Haksız sınırdışıya 50 bin lira tazminat!
Hukuksuzluk Türkiye'ye kaybettirir: Haksız sınırdışıya 50 bin lira tazminat!

Hukuksuzluk Türkiye'ye kaybettirir: Haksız sınırdışıya 50 bin lira tazminat!

Gönüllü geri dönüş formunun usulüne uygun imzalatılmadığı Suriyeli hakkında tazminat kararı çıktı

14 Eylül 2023 Perşembe 16:20A+A-

HAKSÖZ-HABER

Anayasa Mahkemesi, rızası dışında zorla geri gönderme formu imzalatılan bir Suriyeli vatandaşın haklarının ihlal edildiğine ve kendisine 50 bin liralık tazminat ödenmesine karar verdi.

2019 yılında A.H. isimli vatandaşın başvurusu üzerine görülen dava sonucunda mahkeme hak ihlali tespit etti.

Şanlıurfa'da bir kavgaya karıştığı gerekçesiyle "gönüllü geri dönüş istek formu" imzalatılarak Suriye'ye gönderilen A.H. hakkında mahkeme mağduriyet sonucuna vardı.

Kararda, başvurucunun bilinçli bir şekilde gönüllü olarak geri döndüğünü söylemek için oldukça güçlü kanıtlar bulunmasına karşın gönüllü geri dönüş formu imzalanırken başvurucunun avukatının haberdar edilmediği gibi, herhangi bir uluslararası veya ulusal sivil toplum örgütü temsilcisinin de hazır edilmediği ifade edildi.

Kararda şu ifadelere yer verildi:

"Nitekim formda başvurucu vekilinin veya sivil toplum örgütü temsilcisinin imzası bulunmamaktadır. Oysa konuya ilişkin İçişleri Bakanlığı genelgesinde formun, dönüş yapmak isteyen yabancının yanı sıra uluslararası veya ulusal sivil toplum örgütü temsilcisi tarafından da imzalanacağı ifade edilmiştir. Bu değerlendirmeler ışığında başvurucunun sınır dışı etme kararında da kabul edilen gerçek risk konusunda yeterli düzeyde bilgilendirilmediği görüldüğü gibi bilinçli bir şekilde ve gönüllü olarak menşe ülkesine dönmüş olduğunun söylenemeyeceği anlaşılmıştır. Anayasa Mahkemesi açıklanan gerekçelerle yaşam hakkının ve kötü muamele yasağının ihlal edildiğine karar vermiştir."

HABERE YORUM KAT