1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Hukukçular Derneği: Mehmet Ali Öztürk Serbest Bırakılsın
Hukukçular Derneği: Mehmet Ali Öztürk Serbest Bırakılsın

Hukukçular Derneği: Mehmet Ali Öztürk Serbest Bırakılsın

BAE'de tutuklanan, işkence gören ve müebbet hapis cezası alan Öztürk için Hukukçular Derneği bir açıklama yaptı.

12 Mayıs 2020 Salı 01:15A+A-

HAKSÖZ-HABER

Birleşik Arap Emirlikleri'nde 20 Şubat 2018'de gözaltına alına, işkence gören ve müebbet hapis cezasını çarptırılan Bayır Bucak Türkmenleri Derneği eski Genel Başkanı Mehmet Ali Öztürk'ün serbest bırakılması için Hukukçular Derneği bir basın açıklaması yayınladı.

Öztürk'ün, Recep Tayyip Erdoğan aleyhine asılsız suçlamalarda bulunmak için tutuklandığı ifade edilen açıklamada, kendisinin zincirlerle yargılandığı mahkemede hukuksuz bir şekilde müebbet ceza aldığı vurgulandı.

Açıklamada "Mazlum coğrafyamızın yetim ve öksüzleri, kadın ve yaşlıları için Türkiye Cumhuriyeti ne yapmışsa Mehmet Ali Öztürk de onu yapmıştır. Dolayısıyla Mehmet Ali Öztürk nezdinde Türkiye Cumhuriyeti devleti Birleşik Arap Emirlikleri’nde müebbet hapse mahkûm edilmek istenmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Dernek, Öztürk'ün özgürlüğü için atılması gereken tüm adımları atacağını da belirtti.

***

Mehmet Ali Öztürk Derhal Serbest Bırakılmalıdır!

Mehmet Ali Öztürk, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai şehrine “Akdeniz İhracatı Birliği” heyetiyle bir gıda fuarına katılmak üzere gitmiş ve bu ülkede bulunduğu üçüncü gün eşiyle birlikte gözaltına alınmıştır. Mehmet Ali Öztürk 20 Şubat 2018 tarihinden beri halen Birleşik Arap Emirlikleri’nin elinde insan haklarına aykırı yöntem ve şartlar altında tutulmaktadır. Katıldıkları fuarın üçüncü gününde kaldıkları otelin kahvaltı salonuna gelen maskeli yedi ila sekiz kişi eşiyle birlikte Öztürk’ü yüzlerine maske geçirip kelepçeleyerek gözaltına almış ve Abu Dabi’ye getirmişlerdir. Eşiyle bir buçuk gün hücrede tutulan Mehmet Ali Öztürk tutuklanmış, eşi ise serbest bırakılmıştır. Mehmet Ali Öztürk’ün ve eşinin sadece gözaltına alınma süreci dahi yaşanan hak ihlalinin boyutlarını gözler önüne sermektedir.

Gözaltı esnasında Türkiye Cumhuriyeti ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aleyhine ifade vermesi için 32 gün boyunca dayak, darp, vücudunun gerilerek asılması ve bu haliyle bekletilmesi, bayıldıkça su dökülerek ayıltılması gördüğü işkencelerden sadece bazılarıdır. Tüm bu işkencelerin sebebi ise Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aleyhine çekilecek bir videoda ifade vermesidir. Dolayısıyla Öztürk üzerinden asıl hedefin Türkiye Cumhuriyeti devleti olduğu açıktır.

Mahkemeye çıkarılana dek ailesiyle görüştürülmeyen, bir yıl boyunca hücrede tutulan, ailesiyle yapacağı telefon görüşmelerinde dahi elleri zincirlenen Mehmet Ali Öztürk, Birleşik Arap Emirlikleri mahkemelerinde 25 Aralık 2018 günü hukuki dayanaktan yoksun bir takım suçlamalar sebebiyle müebbet hapis cezasına çarptırılmıştır. Yargılama boyunca ailenin avukatı mahkeme salonuna alınmazken davayı takip etmek isteyen Birleşik Arap Emirlikleri Türkiye Büyükelçisi dahi salona alınmamıştır. Mahkemede Mehmet Ali Öztürk için hazır edilen tercümanın Bosnalı oluşu ve Türkçeyi çok iyi bilmemesinden ötürü savunma hakkının da ihlal edilmesi dolayısıyla zaten hukuksuz biçimde gerçekleştirilen soruşturma ve yargılama sürecinin hukuki dayanaktan yoksun olduğunu bir kez daha ifade etmek gerekiyor.

Mehmet Ali Öztürk’e atılı suçlamaların mahiyeti Türkiye Cumhuriyeti devletine karşı Birleşik Arap Emirlikleri’nin tutumunu ortaya koyması bakımından manidardır. Özgür Suriye Ordusu’na yardım etmek suçundan Müebbet Hapis cezasına çarptırılan Mehmet Ali Öztürk üst mahkemenin vermiş olduğu 2019 tarihli onama kararıyla hukuksuz biçimde halen cezaevinde tutulmaktadır.

Bayır Bucak Türkmenleri Derneği eski Genel Başkanı Mehmet Ali Öztürk İslam coğrafyasındaki pek çok ülkede insani yardımlara öncülük ettiği bilinen bir isimdir. Mazlum coğrafyamızın yetim ve öksüzleri, kadın ve yaşlıları için Türkiye Cumhuriyeti ne yapmışsa Mehmet Ali Öztürk de onu yapmıştır. Dolayısıyla Mehmet Ali Öztürk nezdinde Türkiye Cumhuriyeti devleti Birleşik Arap Emirlikleri’nde müebbet hapse mahkûm edilmek istenmiştir.

Bu vesileyle devletin üst düzey yetkilileri tarafından takip edilen Mehmet Ali Öztürk’ün serbest bırakılması sürecinde Hukukçular Derneği olarak bizler de hem uluslararası hukuk nezdinde hem de Birleşik Arap Emirlikleri nezdinde atılması gereken tüm hukuki adımları atmakta kararlı olduğumuzu kamuoyunun bilgilerine sunuyoruz. 

Hukukçular Derneği

HABERE YORUM KAT