1. HABERLER

  2. HABER

  3. Hrant Dink Davasında (Yarın) Karar Günü
Hrant Dink Davasında (Yarın) Karar Günü

Hrant Dink Davasında (Yarın) Karar Günü

Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili davada yarın karar çıkması bekleniyor. TİB kayıtları, bu duruşmaya da damgasını vuracak.

16 Ocak 2012 Pazartesi 13:07A+A-

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndan (TİB) gelen kayıtlarla önemli gelişmelerin yaşandığı Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink suikastı davasının yarın karara bağlanması bekleniyor.

Hrant Dink’in 19 Ocak 2007 tarihinde Şişli’de uğradığı silahlı saldırıda öldürülmesine ilişkin 2’si tutuklu 19 sanığın yargılandığı davaya, yarın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edilecek. Tetikçi Ogün Samast’ın 20 Ocak 2007’de Samsun Otogarı’nda gözaltına alınmasıyla başlayan süreçte ilk dava 2 Temmuz 2007’de 12’si tutuklu 18 kişi hakkında açıldı. İlk duruşmada 4 sanık tahliye edildi. Türkiye’de ilk defa sesli ve görüntülü kayıt sistemi, davanın 11 Şubat 2008 tarihindeki 3. duruşmasında kullanıldı. Hazırlanan ek iddianamelerle, davanın sanık sayısı 20’ye yükseldi. Davanın 25 Ekim 2010 tarihli duruşmasında Samast hakkındaki dava dosyası ayrılarak, İstanbul Nöbetçi Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

Samast’a 22 yıl ceza

Mahkeme, 25 Temmuz 2011 tarihinde Samast’ı “tasarlayarak adam öldürmek’’ ve “ruhsatsız silah taşımak’’ suçlarından 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırdı. Davanın 19 Eylül 2011 tarihli 20’nci duruşmasında Savcı Hikmet Usta, müdahiller ve avukatlarının itirazlarına rağmen 106 sayfalık esas hakkındaki görüşünü mahkemeye sundu. Hrant Dink cinayeti ve “Ergenekon’’ soruşturması kapsamında elde edilen belge, bilgi ve delillerin değerlendirildiği bildirilen mütalaada, “Dink cinayeti eyleminin, Mc Donalds’ın bombalanmasının ve diğer eylemlerinin salt milliyetçilik duyguları kabaran gençler tarafından işlenmesinin ötesinde, iştirak halinde ve süreklilik içerisinde çalışan, gizlilik kuralları ve örgütsel hiyerarşiye azami özen gösteren Erhan Tuncel ve Yasin Hayal yönetiminde, ‘Ergenekon’ terör örgütünün Trabzon’da faaliyet gösteren bir hücre yapılanması tarafından işlenmiş olduğu değerlendirilmektedir’’ dendi. Tuncel ve Hayal için ağırlaştırılmış müebbet istendi.

En önemli delil TİB kayıtları

Davanın 5 Aralık 2011 tarihli 22’nci duruşmasında mahkeme heyeti, celse arasında TİB’den istenen evrağın gönderildiğini tutanağa yazdırdı. 26 Aralık 2011 tarihli 23’üncü duruşmada söz alan müdahil avukatı Fethiye Çetin, TİB kayıtlarının mahkemeye geldiğini hatırlatarak, emniyete yazı yazılarak söz konusu kayıtlarda cinayetten önce ve sonra birbiriyle çakışan telefonların tesbitini talep etti. 10 ocakta görülen son duruşmada da Avukat Çetin, davanın tutuksuz sanıklarından Mustafa Öztürk ve Salih Hacısalihoğlu ile doğrudan irtibatlı olan ve onlarla çok sayıda görüşme yaptığı tesbit edilen kişiler olduğunu belirterek, “Olay günü bölgede bulunan 5 kişinin (veya numaranın) sanıklarla doğrudan irtibatlı olduğu ve olay gününden önce değişik tarihlerde değişik kereler görüşme yaptıkları ortaya çıkmıştır’’ dedi. Dosyadaki kayıtlara göre, bir telefondan 22 Ekim 2005 ve 27 Ocak 2007 tarihleri arasında, muhtelif zamanlarda davanın sanıklarından Mustafa Öztürk ile 19 görüşme yapıldığının anlaşıldığını bildiren Çetin, söz konusu numaranın, olay günü olay yerinde olduğunun da TİB’den gelen kayıtlarda açıkça görüldüğünü kaydetti. Gözler, bu tesbitlerle birlikte yarın görülecek duruşmaya çevrildi.

Hrant'ın Arkadaşları Protesto Edecek

"Bu dava böyle bitmez" sloganıyla Hrant için adalet isteyen Hrant'ın arkadaşlarının, kararın açıklanmasının beklendiği duruşma günü de protestolarını sürdürecekleri ifade edildi. Hrant'ın Arkadaşları imzasıyla yapılan çağrıda 17 Ocak Salı günü 10.00'da Beşiktaş İskele Meydanı'nda toplanma çağrısında bulunuldu. Çağrı metnin şu ifadelere yer verildi:

"Emniyetiyle, jandarmasıyla, istihbaratıyla, medyasıyla, hükümetiyle, muhalefetiyle Hrant'ı aramızdan almaya karar vermiş olanlar şimdi de adalet saraylarında bir karar verecekler. Diyecekler ki; 'Biz masumuz, suçlu bu üç teikçi!' Bilmedikleri bir şey var: Biz bitti demeden bu dava bitmeyecek!"

 

HABERE YORUM KAT