1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Hizbullah Milisleri ile Esed Güçleri Arasındaki Savaş
Hizbullah Milisleri ile Esed Güçleri Arasındaki Savaş

Hizbullah Milisleri ile Esed Güçleri Arasındaki Savaş

Suriyeli direnişçilere karşı 2013’ten beri Esed saflarında savaşan Hizbullah isimli örgüt milisleri ile Esed askerleri birbirine girdi. Hizbullah isimli örgüt milisleri ile Esed ordusu, mevki ve komuta tartışması sonrası iki cephede çatışmaya başladı.

20 Haziran 2016 Pazartesi 04:28A+A-

Yılmaz Bilgen / Yeni Şafak

Düne kadar dost olan Beşşar Esed askerleri ve Hizbullah isimli örgüt milisleri arasında çatışmalar başladı. Son dönemde Hizbullah isimli örgüt cephesinde birçok üst düzey isim ve Esed ordusundan da beş general öldürüldü. Bu gelişmelerin ardından da son üç günde taraflar arasında doğrudan çatışmalar başladı.

Komutanlar Anlaşamadı

Şiilere ait haber sitelerinden Cenubiyye Haber, Esed ordusuna bağlı savaş uçaklarının Tel Miyeset'te Hizbullah isimli örgüt mevzilerini vurduğunu duyurdu.

Sitede ayrıca Esed ordusu ve Hizbullah komutanları arasında ciddi anlaşmazlıklar olduğunu ve iki grup arasında Bireç, Nübbul-Zehra ve Hayyan cephelerinde sıcak çatışmalar yaşandığı bilgisine yer verildi. Çatışmalarda en az dokuz rejim askeri ile üç Hizbullah isimli örgüt milisinin öldüğü ve iki taraftan çok sayıda yaralı olduğu bildiriliyor.

Mevki ve Komuta Kavgası Çıktı

Güney Halep'te direnişçilerle sıcak çatışmaların yaşandığı cephe hattında üç gün önce Esed askerleri ile Hizbullah isimli örgüt milisleri arasında mevki ve komuta tartışması yaşandı. Ön siperlerde kimin yer alması gerektiğine dönük tartışma çatışmaya döndü ve iki Esed subayı öldürüldü. İki subayın öldürülmesini müteakip Halep’in güneyinde yer alan Hadır cephesinde bulunan Hizbullah isimli örgüte ait birlikler Ramuse bölgesinde mevzili rejim topçu bataryaları tarafından vuruldu.

İran Arabulucuk İçin Devrede!

1980 yılının başlarında işgalci İsrail'in Güney Lübnan işgaline karşı kurulan bir direniş örgütü olan Hizbullah, 2012 yılının sonlarında Suriye'nin yüzde 60'lık kısmında hâkimiyetini kaybeden Esed rejimine destek amacı ile bu ülkeye girdi ve Suriye Baas'ının ayakta kalmasını sağlayan en önemli faktörlerden oldu.

Suriye'de üst düzey birçok komutan ve beş binden fazla militanını Esed’e kurban eden Hizbullah isimli örgüt ve Esed rejimi arasında son dönemdeki çatışmalara son vermek amacı ile İran'ın yoğun çaba yürüttüğü bölgeden gelen bilgiler arasında yer alıyor.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum