Hitler Benzetmesi Ankara’yı Gerdi

Hitler Benzetmesi Ankara’yı Gerdi

Almanların 1941’de Yunanistan sınırına dayanmasından bu yana Hitler adı Ankara’yı bu kadar karıştırmamıştı. Erdoğan’ın İsmet İnönü’ye yönelik Hitler benzetmesine tepki yağdı.

Meclis'te devam eden Anayasa değişiklik teklifinin dünkü görüşmelerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsmet İnönü için yaptığı "Hitler benzetmesi" damgasını vurdu.

Genel Kurul'da, teklifin 7. maddesinin görüşmelerinde söz isteyen Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, Başbakan Erdoğan'ın, "İnönü'yü Hitler'e benzettiğini" belirterek, "Ağzının payını vermeyelim mi?" diye konuştu. CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek de yaptığı yazılı açıklamada, "Başbakan Erdoğan bu benzetmesi ile, sadece İsmet İnönü'ye değil, çağdaş, laik, demokratik cumhuriyete inanan, cumhuriyetin kuruluş felsefesine sahip çıkan herkese hakaret etmiştir'' dedi.

CHP'li Canan Arıtman ise İsmet İnönü için "Ülkesini düşman işgalinden kurtardı. Bu ülkeye demokrasi getirdi. Bir demokrasi kahramanıdır. Cumhuriyet savcılarını göreve davet ediyorum. Bu ülkenin Cumhurbaşkanına kimse laf edemez'' ifadelerini kullandı.

Anadol'dan sert tepki

DSP Genel Başkanı Masum Türker de, Başbakan Erdoğan'ı eleştirdi. Erdoğan'ın sözlerini "Türkiye'nin ulusal kahramanına bir saldırı" olarak nitelendiren Türker, "Başbakan'ı, İnönü ailesinden ve Türk halkından özür dilemeye davet ediyoruz'' dedi. CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol da "İnönü'yü, insanlık tarihinin büyük suçlularından biri olan Hitler'e benzetmek gaflet, dalalet ve ihanettir" dedi.

İnönü ailesi kızgın

Erdoğan'a İnönü ailesi de sert tepki gösterdi. İnönü'nün kızı Özden Toker, benzetme için "Yakışıksız, düzeysiz ve tarihi inkâr eden sözler" değerlendirmesini yaparken, İnönü'nün torunu Gülsün Bilgehan da, "Bu üzücü ifadelere dedemin meşhur bir sözüyle yanıt vermek isterim: Hadi canım sen de" dedi.

Erdoğan'dan bir İnönü çıkışı daha

Erdoğan, Vakıf Haftası açılışı dolayısıyla TBMM'de düzenlenen törende yaptığı konuşmada, bu kez de Atatürk'ün 1931 yılında Konya'dan İsmet İnönü'ye çektiği bir telgrafı gündeme getirdi. Atatürk'ün Konya'daki bazı tarihî eserlerin onarılması için gönderdiği telgrafı hatırlatan Erdoğan, "Şu 7,5 yıl içinde Türkiye'nin her köşesinde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün İsmet İnönü'ye yazdığı o mektuptaki o incelik var ya... Ah ah, o mektubu iyi incelemek lazım, teferruatına girmeyeceğim. Hani diyor ya, 'o camiler, kervansaraylar askerlerden boşaltılsın...' Sadece o değil, orada daha başka şeyler de var. Onu eğer incelersek, araştırırsak onların içinde nelerin olduğunu görürüz. İşte biz, oraları onlardan temizliyoruz. Ve bu nesile onları kazandırdık, şimdi de geleceğe kazandırıyoruz" açıklamasını yaptı.

(TARAF)

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir