1. HABERLER

  2. HABER

  3. Hıfzı Paşa Kimden Torpilli?
Hıfzı Paşa Kimden Torpilli?

Hıfzı Paşa Kimden Torpilli?

Geçtiğimiz mart ayında İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Hikmet Usta tarafından 2 defa ifadeye çağırılan, fakat ifade vermeyi reddeden Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu’nun sahte çürük raporu soruşturmasından ayrılarak Ankara’ya gö

23 Temmuz 2010 Cuma 00:18A+A-

Çubuklu'nun dosyasının işleme konulması durumunda, TSK Personel Kanunu'nun 65. maddesi kapsamında terfi edemeyeceği bu yüzden bekletildiği iddia ediliyor. İstanbul'da ifadeden kaçan Hıfzı Çubuklu, Ankara'da da halen ifade vermedi.

'Sahte çürük raporu' soruşturması kapsamında geçtiğimiz martta özel yetkili savcı tarafından 2 defa ifadeye çağırılan, fakat ifade vermeyi reddeden Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu'nun, ayrılarak Ankara'ya gönderilen dosyasından ses seda yok.

Haziran başında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve Milli Savunma Bakanlığı'na gönderilen Tuğgeneral Çubuklu ile ilgili dosyanın TSK Personel Kanunu'nun 65. Maddesinden ötürü terfilerin görüşüleceği 1-4 Ağustos'taki Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısı sonrasına kadar bekletileceği iddia ediliyor. Çubuklu'ya özel uygulama için Genelkurmay'ın devrede olduğu belirtiliyor. Hıfzı Çubuklu hakkındaki dosya, YAŞ öncesi işleme konursa, terfisi gerçekleşemeyecek.

TERFİ YOLU KAPANMAMASI İÇİN BİR SÜRELİĞİNE HASIRALTI EDİLDİ

10 Haziran'da İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen sahte çürük raporu çetesi ile ilgili hazırlanan iddianamede, Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu ile ilgili önemli iddialara yer verilmişti. İnternete düşen ses kayıtlarında Tuğgeneral Çubuklu ve ekibinin "sahte çürük raporu" sebebiyle tutuklanan 'bamya' kod adlı Albay Ahmet Zeki Üçok'un bilgisayarlarını temizlendikten sonra sivil savcılığa gönderdiği ifade ediliyordu. Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Hikmet Usta'nın dosyasını Ankara'ya gönderdiği Tuğgeneral Çubuklu ile ilgili 1 ayı aşkın bir süredir herhangi bir işlem yapılmadığı belirtiliyor. Usta tarafından gönderilen dosyanın 1-4 Ağustos'ta yapılacak Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısı sonrasına kadar hasıraltı edildiği iddia ediliyor.

TSK Personel Kanunun 65. Maddesi gereği, Tuğgeneral Çubuklu'nun süren bir soruşturmada sanık durumunda olması halinde terfi edemeyeceği belirtiliyor. Çubuklu'nun "Tutuklu ya da tahliye edilmekle beraber kovuşturma veya duruşması devam eden veya hakkında verilen hüküm henüz kesinleşmemiş bulunanların terfileri ve kademe ilerlemeleri yapılmaz" şeklindeki kanundan etkilenmemesi için böyle bir yola başvurulduğu ifade ediliyor. Ergenekon ve benzeri soruşturmalarda kilit konumuyla dikkat çeken Tuğgeneral Çubuklu için Genelkurmay Karargahının bizzat devreye girdiği ve Milli Savunma Bakanlığı'na baskı yaptığı iddia ediliyor. Söz konusu TSK Personel Kanunu'nun 65. madde gereğince, hakkında soruşturma olan askerler terfi edemiyor.

397 DOSYA HİÇ GÖNDERİLMEMİŞ

Özel Yetkili Savcı Hikmet Usta'nın hazırladığı Çürük çetesi iddianamesinde isminin önüne 'şüpheli' sıfatı düşülen Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu, Albay Zeki Üçok'un başını çektiği 'sahte çürük raporu çetesi'yle ilgili soruşturma delilleri gizlemekle suçlanıyor. İddianamede Ahmet Zeki Üçok'un iş yerinde el konulan bilgisayarlar ve dijital veri taşıyıcılarında bilirkişi incelemesi sürerken, internete düşen Hıfzı Çubuklu'ya ait olduğu öne sürülen ses kaydı hatırlatılıyor. Savcı Usta, ses kaydını ihbar kabul ederek, harekete geçtiklerini ve yeni bir bilirkişi incelemesi başlatılarak, askeri nitelikli belgelerin yeniden ayrılması çalışmasına başlandığını belirtiyor. İnceleme sonucu hazırlanan raporda, 397 adet dosyanın soruşturma makamına hiç gönderilmediği, 10 adet dosyanın da askeri belge şeklinde ayrıldığının ancak bu kapsamda olmadığı vurgulanıyor. Dosyaların bir kısmının Karargah Evleri yapılanmasına ilişkin soruşturma kapsamıyla ilgili çok önemli bilgiler olduğu belirtiliyor.

MURAT ALAN / VAKİT

HABERE YORUM KAT