1. HABERLER

  2. HABER

  3. BİYOGRAFİLER

  4. Her Kılığa Giren Bir Ajan veya Bir İdealist: Ruzî Nazar!
Her Kılığa Giren Bir Ajan veya Bir İdealist: Ruzî Nazar!

Her Kılığa Giren Bir Ajan veya Bir İdealist: Ruzî Nazar!

SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL, Ruzi Nazar'ı anlatıyor:

10 Mayıs 2015 Pazar 20:46A+A-

Ruzî Nazar ismi esrarengiz, gizemli bir kimliği karşımıza çıkarıyor.

Onun kim olduğunu, kendisi de bir istihbaratçı ve eski bir MİT elemanı olan ve tıpkı Ruzî gibi, özbek türklerinden olan Enver Altaylı’nın 2013’te “Ruzi Nazar: CIA’nın Türk Casusu” kitabından öğrenmişti büyük çapta, Türkiye kamuoyu..

Ruzî Nazar’ın, geçen hafta Side tatil köyünde 97 yaşında öldüğü ve açıklanmayan bir yere gizlice defnedildiği açıklandı..

Ruzî, Sovyet Rusya’nın tahakküm altında bulunan Türkistan’ın Özbekistan bölgesinde, Ekim -Teşrin / Oktobr Devrimi diye de anılan komünist/ bolşevik ihtilali sırasında 1917’de Fergana Vadisi’nde dünyaya gelmişti. O yıllar, bütün Rusya gibi, hele de müslüman bölgeleri için büyük açlık ve sefalet yıllarıdır..

Sefalet, Orta Asya müslümanlarını kasıp kavururken, asıl katliâm, ruhlarda yapılıyor ve komünist rejim, kendisini sağlama almak için, okullarda bezbojnik (tanrıtanımazlık) hareketinin proğramlarına göre, İslam düşmanlığını işleyen dersleri okutmaktadır; tıpkı bizdeki tekparti diktatörlüğü döneminde olduğu üzere.. Müslüman çocukları, evlerinde ise, ana-babalarından İslam konusunda az da olsa bir şeyler öğrenmektedirler.

Ruzî de o çocuklardan biriydi. 

O da komünist gençlik örgütlerine kaydedilmiş ve amma, Stalin döneminin milyonları eriten, kanlı temizlik hareketlerini görmüş, nice tanıdıklarını, yakınlarını yitirmişti.. Bu arada Taşkent Üniversitesi’nde ekonomi ve kimya okumuştu. Bağımsız ve özgür Türkistan hayalini, o yitikleri üzerine kurmuştu..

Hitler Almanyası 1941’de Sovyet Rusya’ya saldırınca Ruzî de askere alınır ve Ukrayna Cephesi’ne gönderilir. Ama, Ukrayna’da rus nefreti o kadar güçlüdür ki, Ruzî de Ukrayna nasyonalistlerinin etkisinde kalır ve Nazi işgal kuvvetleriyle işbirliğine girer..

Yazının Devamı >>>

Etiketler :