1. HABERLER

  2. HABER

  3. Hayatını Kaybeden Madenciler Toprağa Veriliyor
Hayatını Kaybeden Madenciler Toprağa Veriliyor

Hayatını Kaybeden Madenciler Toprağa Veriliyor

Soma maden faciasında hayatını kaybedenler için ilçe mezarlığında yan yana 110 mezar hazırlandı. Faciada ölenler defnedilmeye başlanırken, geride acıklı hikayeleri kaldı.

15 Mayıs 2014 Perşembe 01:54A+A-

Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasında hayatını kaybeden işçilerden 11'inin cenazeleri, Balıkesir'in Savaştepe ilçesinde toprağa verildi.

Olayda 27 yaşında ölen iki çocuk babası İsmail Değirmen'in cenazesi, Çarşı Camisi'ne getirildi. Bu sırada fenalaşan eşi Gamze Değirmen'e, sağlık ekipleri müdahale etti.

Değirmen'in cenazesi, cami bahçesinde ikindi vakti kılınan cenaze namazını müteakip Karaoluk Mahallesi Mezarlığı'nda defnedildi.

Faciada 46 yaşında hayatını kaybeden Şevket Saban'ın cenazesi ise İstiklal Camisi'nde kılınan cenaze namazını müteakip ilçe mezarlığında toprağa verildi.

İlçe merkezinde iki, bağlı mahallelerde 7 işçinin daha cenazeleri, kılınan namazların ardından defnedildi.

Savaştepe'ye getirilen ve belediyeye ait soğuk hava deposunda bekletilen diğer 5 cenaze için törenler ise bugün yapılacak.

110 mezar hazırlandı

Soma maden faciasında hayatını kaybedenler için ilçe mezarlığında yan yana 110 mezar hazırlandı.

Soma Belediyesi ekipleri, ilçe mezarlığında defin işlemleri hazırlıklarına başladı. Belediyeye ait 2 iş makinesi ve işçiler aracılığıyla birer metre arayla kazılan 110 mezar dikkatleri çekti.  Kırkağaç Belediyesi ekipleri de ilçedeki mezarlıkta çok sayıda mezar açtı. 

Faciada hayatını kaybeden ve savcılık işlemlerinin tamamlanan işçilerin cenazeleri de aileleri tarafından teslim alındı.

Esnaf işyerini açmadı

Ailesi tarafından alınan İsmail Canbal'ın (52) cenazesi, Parkaltı Camisi'nde Diyanet İşleri Başkan vekili Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz'ın kıldırdığı cenaze namazının ardından Soma Belediye Mezarlığı'na defnedildi.

Daha sonra 3 işçinin daha cenaze namazları kılınarak, Soma ve Kırkağaç'ta toprağa verildi.  

Öte yandan felaketin yaşandığı ilçede bir çok esnaf da, camlarına "başımız sağ olsun" yazısı asarak iş yerlerini açmadı. 

İkiz kardeşlerin cenazeleri toprağa verildi

Manisa'da 11 yıl önce madenlerde çalışmaya başlayan ikiz kardeşler İsmail-Süleyman Çata, Soma'daki maden ocağında meydana gelen yangında hayatını kaybetti. 

Soma'nın Bayat köyünde 1982 yılında doğan ilkokul mezunu ikiz kardeşler İsmail Süleyman Çata'nın aynı gün askere gittiği öğrenildi. Önce farklı yerlerde askerlik yapmaya başlayan Çata kardeşlerin, babaları Ahmet Çata'nın dilekçesiyle aynı birlikte askerliklerini tamamladığı öğrenildi. 7 yıl önce aynı gün evlenen kardeşlerden İsmail Çata'nın ikiz çocuğu, Süleyman Çata'nın ise 1 çocuğu oldu. 

Maden ocağında aynı vardiyada çalışan ikizler, çalıştıkları maden ocağında çıkan yangında yaşamlarını yitirdi. Baba Ahmet Çata tarafından teşhis edilen ve Bayat köyünde evlerinin bahçesinde dua okunan İsmail-Süleyman kardeşlerin cenazeleri köy mezarlığında toprağa verildi.

Emekliliklerine az süre kalmıştı

Soma'da 66 yaşındaki Abdulkadir Kara, maden ocağında meydana gelen yangında hem oğlu hem de damadını kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyor. 

Maden ocağındaki yangında yaşamını yitiren oğlu Musa Kara ile damadı Şavkı Derman'ı ebediyete birlikte uğurlamanın üzüntüsünü yaşayan Kara, "Emekliliklerine çok kısa süre kalmıştı. Yangında oğlumu ve damadımı kaybettim. Allah yakınlarını kaybeden herkese sabırlar versin" diye konuştu. 

Öte yandan Abdulkadir Kara'nın, Avdan Camisi'nde ikindi namazına müteakip kılınan oğlu ve damadının cenaze namazında ayakta durmakta zorlandığı görüldü. 

Namaz sonrasında dua edilip helallik alınmasının ardından cenazeler mahalleli tarafından omuzlarda taşınarak götürüldüğü Avdan Mezarlığı'nda toprağa verildi. 

Ev alacaktı

Maden faciasında hayatını kaybeden işçi Engin Yıldırım'ın (40) yaklaşık bir yıl önce emekli olduğu madende "ev alabilmek" için yeniden çalışmaya başladığı öğrenildi.

Aynı madende çalışan kardeşi Hüseyin Yıldırım tarafından madenden çıkartılan bir çocuk babası Yıldırım'ın cenazesi, Tavşanlı ilçesine bağlı Balıköy beldesinin Kargılı köyüne getirildi.

Yıldırım'ın cenazesi köydeki evinin önünde helallik alınmasının ardından tören için köy meydanındaki musalla taşına konuldu.

Buradaki törene Yıldırım'ın eşi Aliye, oğlu Deniz (14), annesi Cennet, babası Ramazan ile Tavşanlı Kaymakamı Numan Hatipoğlu, Tavşanlı Müftüsü Mecit Amil ve diğer ilgililer katıldı.

Törenin ardından Yıldırım'ın naaşı, köy mezarlığına götürülüp defnedildi.

Bir süre önce aynı madenden emekli olan Yıldırım'ın bir ev alabilmek için tekrar çalışmaya başladığı bildirildi.

Daha yüksek ücret için gitmişti

Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasında hayatını kaybeden madencilerden Kenan Avcı'nın cenazesi, memleketi Zonguldak'a getirildi.

Balıkesir'den ailesine teslim edilen evli ve üç çocuk babası Kenan Avcı'nın (33) cenazesi, İzmir Büyükşehir Belediyesine ait cenaze nakil aracıyla Beycuma beldesine bağlı Himmetoğlu köyüne getirilerek köy camisinin morguna konuldu.

Cami önünde cenazenin gelmesini bekleyen köy sakinleri, Avcı'nın yakınlarına taziyelerini iletti.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ekipleri ile İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü yetkilileri de aileye taziyede bulunmak için köye geldi.

Avcı'nın yakınları,  madencinin Zonguldak'ta bir süre kömür ocaklarında çalıştığını, daha yüksek ücret verdikleri için 4 yıl önce ailesiyle Soma'ya gittiğini söyledi.

Kenan Avcı'nın babasının da Türkiye Taşkömürü Kurumundan emekli madenci olduğunu, 7 yıl önce de meslek hastalığından hayatını kaybettiğini belirten yakınları, merhum madencinin küçük kardeşi İsmail Avcı'nın da Zonguldak'ta özel bir kömür ocağında çalıştığını kaydetti.

Madencinin cenazesi bugün öğlen namazını müteakip, köy mezarlığında toprağa verilecek.

Faciada hayatını kaybeden işçilerden Kadir Özer'in cenazesi, Balıkesir'in Dursunbey ilçesinde toprağa verildi.

Manisa Kırkağaç'taki soğuk hava deposunda ailesi tarafından teşhis edilen Kadir Özer'in cenazesi, ailesine teslim edilerek, Dursunbey ilçesine bağlı Mıcırlar Mahallesi'nde bulunan baba evine getirildi. 

Annesinin sakinleştirmeye çalıştığı Özer'in eşi Mehtap Özer, "Sonsuza gidiyor, bir daha dönmeyecek. Nasıl sakin olayım?" dedi. 33 yaşında ölen Özer'in cenazesi, Mıcırlar Mahallesi Mezarlığı'nda kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.

Mezarlığa kadar gelen ve burada fenalaşan Mehtap Özer'e, sağlık ekipleri müdahale etti.

Cenaze törenine, Dursunbey Kaymakamı Yaşar Aksanyar, Dursunbey Belediye Başkanı Ramazan Bahçavan ve vatandaşlar katıldı.

2 işçi İzmir'e sevk edildi 

Soma ilçesindeki maden ocağında çıkan yangında yaralanan 2 maden işçisi İzmir'deki hastanelerde tedavi altına alındı.

Soma ilçesindeki maden ocağında meydana gelen yangında yaralanan ve Akhisar Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Hasan Kuzu, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Atatürk EĞitim ve Araştırma Hastanesi'ne, Engin Altınöz (30) ise Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edildi.

Yaralıların hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi. 

AA

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT