1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Hayaller “Turan Ordusu”, hayatlar “Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü”
Hayaller “Turan Ordusu”, hayatlar “Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü”

Hayaller “Turan Ordusu”, hayatlar “Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü”

Kazakistan’da yaşanan gelişmeler milliyetçi siyasetin çıkmazlarını gözler önüne seriyor!

12 Ocak 2022 Çarşamba 11:05A+A-

HAKSÖZ HABER

Milliyetçiliğin en temel söylemlerinden birisi Türk devleti olarak tanımlanan ülkelerin birleşerek “Turan” şeklinde tanımlanan siyasi, askeri ütopyanın kurulabilmesidir. Bu durum farklı milliyetçilikler için farkı şekilde tebarüz eder.

Nasır vb. Arap milliyetçilerinin amacı da bütün Arap ülkelerinin birleştiği bir Arap Cumhuriyeti hayaliydi. 1967 Savaşı’nda İsrail’in 5-6 saat içinde Arap ülkelerinin savunma sistemlerini yerle bir etmesi sonucunda “Arap Cumhuriyeti” balonu da patladı!

Benzer bir durum Turancılık için de geçerli. Her fırsatta Türki Cumhuriyetlerin bir araya gelmesinin gerekliliğinden bahseden Türk milliyetçileri reelde yaşanan vakıanın farkına varmalı. Türki Cumhuriyetler denilen ülkelerin çok büyük bir kısmı Rusya’nın aparat devletçiklerinden daha fazlası değiller!

Kamuoyunda çok fazla ön plana çıkartılan  Emekli Tümamiral Cihat Yaycı da Kazakistan tecrübesinin ardından Turan Ordusu’nun kurulması gerektiğinin bir kere daha altını çizmiş. "Türk dünyasına hayati manada hizmet edecek bir organın önünün açılması demek olacaktır. Ermeni ordusunun KGAÖ çatısı altında Kazakistan’a müdahale eden ülkeler arasında bulunması ve sözde barış gücü ifadesiyle faaliyet yürütülmesi tüm Türk dünyasının ders çıkarması gereken bir gelişmedir. Sözün özü şudur; Turan ordusu kurulmalıdır!”  İyi de Turan Ordusu şeklinde ifade edilen ve ne olduğu da çok belli olmayan yapıdan önce bir vakıanın farkında olmak lazım.

Şuan Rusya, ordusu topu tankı tüfeğiyle Kazakistan sokaklarından muhalif avına çıkmış durumda. Kırgızistan ve Tacikistan gibi ülkeler de Rusya’nın emrinde olduğu aşikar olan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü içerisinde Kazakistan’a asker yolladı. İşin en kötü tarafı ise Rusya’yı oraya davet eden bizzat Kazakistan’daki cari yönetim! Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’ne Ermenistan ve Belarus’un da üye olduğunu hatırlatmak isteriz.

“Türk Birliği Zamanı Geldi!” sloganıyla kurulan Türk Devletleri Teşkilatı ya da Türk Keneşi’nin kurucularından birisi olan Kazakistan bugün kendi isteğiyle Rusya tarafından fiili olarak işgal ediliyor kısaca!

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü öyle görülüyor ki Türk Keneşi’nden daha fazla iş görüyor! Vaziyet buyken Turan Ordusu vb. hususlardan bahsetmek komik! Zira hayaller “Turan Ordusu” ama hayatlar “Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü”

HABERE YORUM KAT