1. HABERLER

  2. HABER

  3. Haşim Kılıç'tan İlk 3 Madde Çıkışı
Haşim Kılıçtan İlk 3 Madde Çıkışı

Haşim Kılıç'tan İlk 3 Madde Çıkışı

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Anayasa’nın ilk 3 maddesini dondurmanın evrensel hukuka uygun olmadığını; bu maddelere dokunulabileceğini söyledi.

01 Ekim 2010 Cuma 16:35A+A-

Anayasa tartışmasından uzak duran Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, ilk kez kapsamlı açıklamalarda bulundu.

Kılıç, Anayasa'da 'değiştirilmesi teklif dahi edilmeyen ilk üç maddeye dokunulabileceğini söyleyerek yeni bir tartışma başlattı.

Yeni anayasa çalışmaları hararetli tartışmalara gebe gibi görünüyor. Habertürk Ankara Temsilcisi Muharrem Sarıkaya köşesinde, Kılıç'ın yankı uyandıran açıklamalarına yer verdi... İşte Kılıç'ın tartışma yaratması beklenen o sözleri:

"(...) Bence ilk 3 maddeyi dondurmak, evrensel hukuk kurallarına uygun değil. Ben ilk 3 maddeyi donmuş maddeler olarak görmüyorum.

Aksi halde Anayasa'yı dondurursunuz. Hukuk devletini, demokrasiyi, laikliği geri götüren uygulamaya geçit verilemez.

Laikliği, demokrasiyi, hukuk devletini daha ileri götürecek düzenlemelere engel olmaması gerekir. Değişiklikler, ilk 3 maddedeki değerleri geri götürmüyorsa, Anayasa Mahkemesi izin veriyor. Bu değerlerin içini boşaltan düzenlemelere ise izin vermiyor. O nedenle gerektiğinde ilk üç maddeye pozitif olarak dokunulabilir. Bu hassas bir nokta.

Örneğin, Anayasa Mahkemesi son Anayasa değişikliğini hukuk devleti yönüyle ilk 3 maddeye aykırı görmedi.

Yeni Anayasa konusunu biraz buzdolabına koymak lazım. Toplumu çok fazla yormanın gereği yok. Seçimden sonraya bırakılması daha uygun olur."

TARTIŞMALI 3 MADDE

Anayasa'nın değiştirilmesi dahi teklif edilemeyen ilk 3 maddesi şöyle:

MADDE 1: Türkiye Devleti bir cumhuriyettir.
MADDE 2: Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.
MADDE 3: Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.
Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.
Milli marşı "İstiklal Marşı"dır.
Başkenti Ankara'dır.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum