1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. Hasan Ruhani’den İlk Açıklama
Hasan Ruhani’den İlk Açıklama

Hasan Ruhani’den İlk Açıklama

İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, nükleer program, dış politika ve Batı ile ilişkilerin ne olacağını anlattı.

18 Haziran 2013 Salı 00:48A+A-

İran'da cumhurbaşkanlığı seçimini kazandıktan sonra ilk kez basının karşısına çıkan Ruhani, "Nükleer programdan vazgeçmemiz mümkün değil. Fakat bu konuda daha şeffaf olacağız" dedi. Ruhani, Suriye hakkında da konuştu.

İran'da cuma günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan reformcu kesimin desteklediği aday Hasan Ruhani, seçildikten sonra yaptığı ilk açıklamada, nükleer programın İran'ın "en doğal hakkı" olduğunu, nükleer programdan asla vazgeçmeyeceklerini fakat bu konuda daha "şeffaf" olacaklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk kez başkent Tahran'da basının karşısına çıkan Ruhani, ülkesinin nükleer programı, dış politika ve Batı ile ilişkiler konularında açıklamalar yaptı.

İran'ın dünya devletlerinin talep ettiği gibi uranyum zenginleştirme programından vazgeçmeyeceği vurgulayan Ruhani, fakat bu konuda daha şeffaflaşarak, İran'a yeni yaptırımlar uygulanmasını engelleyip mevcut yaptırımları hafifleteceklerini söyledi.

ÖNCELİK EKONOMİ

Önceliğinin ekonomi olduğunu ifade eden Ruhani, seçim kampanyaları boyunca vaadettiği şeyleri gerçekleştireceğini ancak bunun zaman alabileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı görevini teslim alacağı ağustos ayına kadar mevcut yönetimle işbirliği içerisinde çalışacağını dile getiren Ruhani, "İlk hedefimiz, Ramazan ayı yaklaşırken ekonomiyi dengeli hale getirmektir" dedi.

Konuşmasını "ılımlılık" kavramı üzerine kuran Ruhani, "Seçimlerde ılımlı olanı tercih eden seçmenleri ayrıca kutluyorum" ifadesini kullandı, ılımlılık kavramını radikalizm ve "aşırılıktan" uzak durmak olarak tanımladı. Ekonomide, komşularla ilişkilerde, iç meselelerde ılımlı olacaklarını belirten Ruhani, "Ülke içinde her kesimi kapsayacak, bir araya getirecek bir yönetim oluşturacağız" diye konuştu.

Ruhani, "Bu sadece seçim değildi, aynı zamanda İran halkının rejime güveninin beyanıydı. Seçimlere gösterilen yoğun katılım, İran'daki yeni dönemin deklarasyonu oldu. Eski dönemin acıları ve aşağılamaları sona erdi" ifadelerini kullandı.

"SURİYE'DE DIŞ MÜDAHALEYE KARŞIYIZ" 

Hasan Ruhani, dış politikada ise önceliklerinin komşu ülkelerle dostça, karşılıklı çıkarların gözetildiği, yakın ilişkiler kurmaya yönelik olacağını belirtti.

"Suriye konusunda son sözü söyleyecek olan Suriye halkıdır" diyen Ruhani, "Tabii ki Suriye'de terör ve iç savaşa karşıyız ama dış müdahaleye de karşıyız. Suriye'de barış, bölge ve dünya ülkelerinin desteğiyle tesis edilecektir" şeklinde konuştu.

Ruhani, bir süredir gergin olan Suudi Arabistan'la ilişkiler konusunda ise yeni dönemde iyileşme olacağı mesajını verdi ve "Suudi Arabistan'la benzer kültürel değerlere sahibiz" dedi.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum