1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Hamza el-Hatib’i unutmayın!
Hamza el-Hatib’i unutmayın!

Hamza el-Hatib’i unutmayın!

25 Mayıs günü Hamza’nın naaşı ailesine teslim edildi… Bugünden sonra bir daha Suriye’de hiçbir şey eskisi gibi olmadı!

26 Mayıs 2023 Cuma 19:30A+A-

HAKSÖZ HABER

Hamza el-Hatib bir halkın onurlu isyanın simgesi olarak yaşamaya devam ediyor. Hamza’nın Esed’in hapishanelerinde maruz kaldığı işkenceler Suriye halkının kıyamı için büyük bir kırılma anlamına geliyordu. 13 yaşında bir çocuğa inanılması güç işkenceler yapan Esed katilinin mesajı açıktı:

Hepinizin sonu Hamza gibi olur!

24 Nisan’da tutuklanan Hamza’nın suçu Beşşar Esed rejimi aleyhine düzenlenen gösterilere katılmak ve sokakta eylem yapmaktı. Ailesi, haftalarca haber alamadıkları oğullarının akıbetini öğrenmeye çalışırken, 25 Mayıs Salı günü, Hamza evine geri döndü. Ancak parçalanmış, organları birbirinden ayrılmış ve üzerinde sigara izmariti söndürülmüş bir ceset olarak.

Suriye istihbaratının işkence yöntemlerinin ülkede zaten kötü bir şöhreti vardı. Hamza el Hatib, kendisi gibi sokaklara çıkan 40’tan fazla kişiyle birlikte tutuklandığında, işkence görmemesi zaten düşünülemezdi. Hapishanelerde tutuklulara işkence, Esed rejiminin rutin uygulamaları arasındaydı. Fakat çocuğun cesedindeki izler, bu defa bilinen yöntemlerin de ötesine geçildiğini düşündürüyordu.

hamza-hatib-iskence-al-khatib-torture-001.jpg

Hamza el Hatib’in babası Ali, oğlunun fotoğraflarının şok etkisi uyandırmasından sonra, Suriye istihbaratı tarafından tutuklandı. İstihbarat yetkilileri, Ali el Hatib’den, oğlunun “Sünni Selefi cihatçılar tarafından” öldürüldüğünü söylemesini istiyordu. Babaya gösterilen muamele son derece kibardı. Kendisi adeta bir misafir gibi ağırlanmıştı.

Esed’in Hamza’yı katletmesinden sonra başlayan protestolar rejimin sert müdahalesi ile karşılaştı. Suriye halkı Esed, İran ve Rusya tarafından soykırıma maruz kaldı. Ancak Suriyeliler tehditlere boyun eğmedi. Yıllardır direnmeye devam ediyorlar…

Hamza’nın yaşadıklarından hareketle mülteci meselesini de akıldan çıkartmamak gerekmektedir. Hamza’yı gözaltına alan rejim hala orada duruyor. Hamza’ya işkence eden Esed militanları hala görevinin başında. Eskisi kadar güçlü olmasa da Esed’in Suriye’deki varlığını Rusya sayesinde koruduğu unutamayız.

Muhalefet Suriyelileri geri yollamaktan bahsederken binlerce çocuğun Hamza gibi katledilme riski ile karşı karşıya olduğunu bilmiyor mu? Peki, durum böyleyken bizler kardeşlerimizi zalimlere terk mi edeceğiz? Hamza’ya yapılan zulmü unutturmamak boynumuzun borcu!

89-2.jpg

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

1 Yorum