1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Hamas'ın yeni ateşkes teklifinin detayları belli oldu
Hamas'ın yeni ateşkes teklifinin detayları belli oldu

Hamas'ın yeni ateşkes teklifinin detayları belli oldu

Hamas, planın ikinci aşamasında her iki taraftan da tüm tutukluların serbest bırakılacağını söyledi.

15 Mart 2024 Cuma 15:15A+A-

Hamas'ın Gazze'de ateşkes çağrısı, Reuters tarafından görülen teklife göre, 100'ü müebbet hapis cezasına çarptırılmış olan Filistinli mahkumların serbest bırakılması karşılığında İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını içeriyor.

Teklife göre Hamas, 700-1000 arasında Filistinli mahkumun serbest bırakılması karşılığında serbest bırakılacak İsrailliler arasında kadın, çocuk, yaşlı ve hasta rehinelerin de yer alacağını söyledi. İsrailli "kadın askerlerin" serbest bırakılması da buna dahil.

Netanyahu'nun ofisi Hamas'ın yeni tutumunun "gerçekçi olmayan taleplere" dayandığını ifade etti.

Mısır ve Katar, Gazze Şeridi'nde nüfusun dörtte birinin açlıkla karşı karşıya olduğu insani kriz derinleşirken İsrail ve Hamas arasında ateşkesin nasıl olacağı konusundaki görüş ayrılıklarını gidermeye çalışıyor.

Şubat ayında Hamas, Paris'teki Gazze ateşkes görüşmelerinden, tüm askeri operasyonlara 40 gün ara verilmesini ve İsrailli rehinelere karşılık Filistinli mahkumların 10'a 1 oranında -yeni ateşkes önerisine benzer bir oran- takas edilmesini içeren bir taslak öneri aldı. Yani her 10 Filistinli için 1 İsrailli serbest bırakılacak.

İsrail de uzun süredir "Hamas'ı yok etmeden" savaşı sona erdirmeme hedefini gerekçe göstererek bu taslak öneriyi reddetti. Hamas ise bir anlaşmanın savaşı sona erdirmesi gerektiğinde ısrar ediyor.

Son teklife göre Hamas, ilk aşamada rehine ve tutukluların takasının ardından kalıcı ateşkes için bir tarih üzerinde mutabık kalınacağını ve ilk aşamanın ardından İsrail'in Gazze'den çekilmesi için bir takvim üzerinde anlaşmaya varılacağını söyledi.

Hamas, planın ikinci aşamasında her iki taraftan da tüm tutukluların serbest bırakılacağını söyledi.

Perşembe günü geç saatlerde Hamas, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere yönelik saldırılarının durdurulması, yardım sağlanması, yerlerinden edilen Gazzelilerin evlerine dönmesi ve İsrail güçlerinin geri çekilmesine dayanan kapsamlı bir ateşkes vizyonunu arabuluculara sunduğunu açıkladı.

Savaş altıncı ayını geride bırakırken BM Gazze'de en az 576.000 kişinin açlık sınırında olduğu uyarısında bulundu ve İsrail'in yardımlara daha fazla erişim izni vermesi için küresel baskı giderek artıyor.

7 Ekim’den bu yana İsrail'in Gazze'ye yönelik hava, deniz ve kara saldırılarında Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre 31.000'den fazla kişi öldü, 71.500'den fazla kişi de yaralandı.

HABERE YORUM KAT