1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Hamas’ın Sitesinden Mısır Açıklaması
Hamas’ın Sitesinden Mısır Açıklaması

Hamas’ın Sitesinden Mısır Açıklaması

Filistin Enformasyon Merkezi, Ebu Zuhri'nin Mısır'la ilgili sözleri hakkında bir açıklama yayınladı.

22 Ağustos 2013 Perşembe 09:25A+A-

Hamas'ın enformasyon ağı Filistin Enformasyon Merkezi Türkçe sayfasından yapılan açıklama:

Hamas Resmî Sözcüsü Ebu Zuhri'nin Mısır'la İlgili Açıklaması Hakkında

Hamas'ın resmî sözcüsü Dr. Sami Ebu Zuhri'nin 17 Temmuz Cumartesi günü yaptığı ve Filistin Enformasyon Merkezi'nin Türkçe bölümünde de haber yapılan bir açıklamanın eksik ve maksadı tam olarak açıklığa kavuşturmayan bir tarzda aktarılmasından kaynaklanan birtakım yanlış anlaşılmalar olmuştur. Bunda elbette haberin açıklamanın amacını tam olarak ortaya koymayan eksik bir bilgiyle aktarılmış olmasının önemli rolü olduğunu belirtmeyi zorunlu görüyoruz. 17 Temmuz Cumartesi günü haberleri hazırlayan arkadaşımızın konuyla ilgili haberin metnini çok kısa vermesi ve "müdahale (tedahhul)" kelimesini "içişlerine karışma" diye yanlış anlaşılmaya müsait bir şekilde Türkçeleştirmesi, yanlış anlaşılmaya açık bir ifade kullanıldığının redaksiyonda da dikkatten kaçması sebebiyle bu sonuç ortaya çıktığı için tüm takipçilerimizden özür diliyoruz.

Ebu Zuhri'nin söz konusu açıklamasında kastettiği Gazze tarafındaki grupların Mısır'da özellikle de Sina bölgesinde yaşanan olaylara fiili bir şekilde karışması, müdahale etmesidir. Ebu Zuhri'nin böyle bir açıklamaya ihtiyaç duymasının sebebi de Ramallah yönetiminin Mısır'daki cuntayla birlikte başlattığı karalama kampanyasında sürekli Sina'da yaşanan olayların arkasında Hamas'ın olduğu suçlamasında bulunmasıdır. Yani Ebu Zuhri açıklamasında işte bu iddiaları yalanlayarak böyle bir şeye Gazze tarafından izin verilmediğini ve verilmeyeceğini söylemiştir. Fakat haberin Türkçeye aktarılması esnasında bu maksadı tam olarak açıklığa kavuşturmayan bir metin oluşturulması, müdahalenin de sadece "içişlerine karışma" anlamıyla Türkçeleştirilmesi sebebiyle farklı yönlere çekilebilen birtakım yorumlar ortaya çıktığı görülmüştür.

Bilindiği üzere Gazze'de ve Filistin'in değişik bölgelerinde Mısır'daki katliamları protesto amacıyla birçok gösteri ve eylem düzenlenmiş ve özellikle Gazze'de bunlara en ufak bir engelleme olmamıştır. Başta Hamas'ın Siyasi Birim Başkan Yardımcısı Dr. Musa Ebu Merzuk olmak üzere birçok üst düzey yetkilisinin söz konusu katliamları ve haksızlıkları eleştiren açıklamaları olmuştur. Dr. Ebu Merzuk'un twitter hesabı bu türden açıklamalarla doludur. Hamas'ın fikir önderleri tarafından cuntanın politikasını sert bir dille eleştiren yazılar yazılmış ve bunlardan bazıları Filistin Enformasyon Merkezi'nin Türkçe bölümünde de yayınlanmıştır. Ayrıca Filistin Enformasyon Merkezi'nin Türkçe bölümünde gerek Hamas yetkililerinin ve gerekse Filistin'deki bağımsız fikir adamlarının, siyasi önderlerin bu yöndeki tepki ve eleştirilerini dile getiren birçok haber yayınlanmıştır. Eğer ki maksat olan bitenlere, zulüm uygulamalarına ve katliamlara sessiz kalma olsaydı bütün bunların da olmaması, bunların hiçbirine izin verilmemesi gerekirdi.

Bu itibarla Ebu Zuhri'nin açıklamasıyla kastedilen kesinlikle Mısır cuntasının zulüm ve şiddet uygulamalarına tepkiye izin verilmemesi değil, Fetih örgütü adına yapılan karalama kampanyasında yaptığı iftiralara cevaptır. Bu iddialar da belirtildiği üzere Sina içindeki birtakım çatışmaların, silahlı eylemlerin ve karışıklıkların arkasında Hamas'ın olduğu yönündeki iddialardır. Ebu Zuhri de, Hamas'ın bu konuda daha önce yaptığı açıklamaları da teyit ederek Mısır içinde yaşanan olaylara Gazze tarafından herhangi bir müdahalenin söz konusu olmadığını ve buna izin verilmeyeceğini, bu konuda gerek Ramallah yönetiminin ve gerekse Mısır medyasının yürüttüğü karalama kampanyasında kullanılan iftira ve suçlamaların doğru olmadığını vurgulamıştır.

HAMAS ve Mısır’ın İçişleri Meselesine Dair İlgili Yorumumuz

 

HABERE YORUM KAT