1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Hamas’ın roket saldırısı nedeniyle İsrail, Karem Ebu Salem sınır kapısını kapattı
Hamas’ın roket saldırısı nedeniyle İsrail, Karem Ebu Salem sınır kapısını kapattı

Hamas’ın roket saldırısı nedeniyle İsrail, Karem Ebu Salem sınır kapısını kapattı

Hamas'ın Gazze Şeridi’nden gerçekleştirdiği roket saldırısının ardından İsrail ordusu Karem Ebu Salem sınır kapısını kapattığını açıkladı. İsrail medyasına göre bazıları ağır olmak üzere en az 10 kişi yaralandı.

05 Mayıs 2024 Pazar 23:38A+A-

Karem Ebu Salem  geçidi Gazze'ye insani yardım ulaştırmak için kullanılan az sayıdaki güzergahtan biri.

İşgalci İsrail ordusu, Karem Ebu Salem'den yaklaşık 3,6 km uzaklıkta bulunan Gazze'nin güneyindeki Refah geçidine yakın bir bölgeden 10 roket atıldığını açıkladı. Orduya göre bu roketler bir sivil yerleşime yaklaşık 350 metre mesafedeki bir bölgeden ateşlendi.

İsrail savaş uçaklarının daha sonra roketlerin ateşlendiği rampayı ve yakınlardaki bir başka askeri yapıyı vurduğu belirtildi.

İsrail ordusu Pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail'in Kerem Şalom geçişi olarak adlandırdığı Karem Ebu Salem geçiş kapısını saldırının ardından konvoylara yardım etmek için kapattığını söyledi.

Geçiş, kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ne yardım sağlayan kilit geçitlerden biriydi. İsrail yetkilileri, Gazze'deki vahim insani durum nedeniyle ABD'nin artan baskısının ardından Aralık ayı ortasında tesisin yeniden açıldığını duyurdu.

Yeniden açılmasına rağmen İsrail yetkilileri, Filistin topraklarındaki ihtiyaçların karşılanması için gereken yardımın yalnızca küçük bir kısmına izin verdi.

Katil İsrail cumhurbaşkanı, Hamas'ın "insanlığı umursamadığı için insani yardıma saldırdığını" iddia etti.

Katil Başkan Isaac Herzog, X'te bir gönderisinde, "Dünya, rehineleri serbest bırakmak ve Gazze halkını Hamas'ın zalim yönetiminden kurtarmak için harekete geçmeli" dedi.

Öte yandan on binlerce İsrailli Cumartesi gecesi geç saatlere kadar süren gösterilerde Başbakan Binyamin Netanyahu’yu Gazze'deki çatışmayı uzatmayı amaçlamakla suçladı ve rehinelerin ülkeye dönmesi için bir anlaşma yapılması çağrısında bulundu.

Tel Aviv'deki protestocular “savaş kutsal değildir, yaşam kutsaldır” sloganları attı.

Gösterilerde İngilizce başbakan anlamına gelen “Prime Minister” kelimesine atıfta bulunarak “Crime Minister” (Suç Bakanı) pankartı açıldı.

Cumartesi günü İsrail’deki gösterilerde binlerce kişi Gazze’deki İsrailli rehinelerin ülkelerine geri getirilmesi talebi için bir araya geldi.

Reuters haber ajansına konuşan İsrailli gösterici Natalie Eldor, “Tüm rehineleri geri getirmeliyiz, canlı olanları da ölü olanları da. Onları geri getirmeliyiz. Bu hükümeti değiştirmeliyiz” dedi.

Tel Aviv'deki Kirya askeri üssünde toplanan göstericilerin bazıları başbakanı önerilen ateşkesi baltalamakla suçlarken, diğerleri savaşın sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

Ateşkes görüşmeleri aylardır bir ilerleme kaydedilmeden devam ediyor ve Kasım sonundan bu yana İsrailin saldırılarında bir duraklama söz konusu olmadı.

 

HABERE YORUM KAT