1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Hamas'ın kabul ettiği anlaşmanın maddeleri
Hamas'ın kabul ettiği anlaşmanın maddeleri

Hamas'ın kabul ettiği anlaşmanın maddeleri

Hamas’ın kabul ettiği ateşkes anlaşmasının bazı maddeleri ortaya çıktı.

07 Mayıs 2024 Salı 03:47A+A-

Aracıların Hamas'a sunduğu ve Hamas'ın kabul ettiği öneriler şunlar: 

Hareket içindeki kaynaklara göre öneri, her aşaması 42 gün sürecek üç aşamadan oluşuyor.

Teklif, Gazze'den tamamen çekilmeyi, mültecilerin geri dönmesini ve tutukluların takasını içeriyor. Serbest bırakılan her bir İsrail askeri için 50 müebbet cezası alan Filistinli mahkum serbest bırakılacak. Bunun hiçbir istisnası da bulunmuyor, Hamas istisnaları kabul etmeyeceğini bildirdi. 

Mültecilerin geri dönüşü maddesi, herhangi bir koşula bağlı görünmüyor

Gazze'nin yeniden inşası Katar, Mısır ve diğer uluslararası örgütler tarafından denetlenecek.

Esir değişimi üç aşamada gerçekleşecek:  İlk aşamada siviller, geri kalan sivil ve asker kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve hastalar yer alacak.

İsrail'in talep ettiği 33 mahkumdan Gazze Şeridi'nde hala hayatta olanlar serbest bırakılacak, aksi takdirde cesetleri teslim edilecek.

Hamas'tan yapılan açıklamaya göre İsrail askerleri Gazze'den kayıtsız şartsız kalıcı olarak ve tamamen çekilecek. Gazze halkı diledikleri gibi kendi evlerine dönebilecek.

Aşamaların hayata geçirilmesiyle ilgili denetim ve Gazze'nin yeniden imar edilmesi BM'nin denetimi altında gerçekleşecek.

Hamas açıklamasında, “Hamas ve Filistin direniş güçleri, halkımızın saldırının tamamen durdurulması, işgal güçlerinin geri çekilmesi, yerinden edilenlerin geri dönmesi, halkımızın rahatlatılması, yeniden inşanın başlaması ve ciddi bir takas anlaşmasının sağlanması yönündeki taleplerini gerçekleştirmek için anlaşmayı hayata geçirmeye kararlıdır” denildi.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum