1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Hamas: Uluslararası Güçler de İsrail Gibi İşgalci Olur
Hamas: Uluslararası Güçler de İsrail Gibi İşgalci Olur

Hamas: Uluslararası Güçler de İsrail Gibi İşgalci Olur

Hamas yöneticisi Berdevil, Filistin'deki uluslararası güçlerin de İsrail gibi işgalci olacakları gerekçesiyle böyle bir öneriye karşı olduklarını söyledi.

17 Şubat 2014 Pazartesi 11:57A+A-

Hamas liderlerinden Salah el-Berdevil, "Filistin topraklarına girecek herhangi bir uluslararası güç, İsrail gibi işgalci bir güç olacaktır" dedi.

Hamas liderlerinden Salah el-Berdevil, Filistin topraklarına konuşlandırılması öngörülen uluslararası güç, Mısır basınında Hamas hakkında yer alan haberler ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde yaşanan şiddet olaylarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Hamas'ın, İsrail ile Filistin yönetimi arasında devam eden barış görüşmeleri kapsamında imzalanacak herhangi bir anlaşma gereği, uluslararası güçlerin Filistin topraklarında konuşlandırılmasına karşı olduğunu belirten Berdevil, "Filistin topraklarına girecek herhangi bir uluslararası güç, İsrail gibi işgalci bir güç olacaktır" diye konuştu.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'ye Filistin topraklarına NATO güçlerinin konuşlandırılması önerisini değerlendiren Berdevil, şöyle konuştu: 

"Biz, Abbas'ın bahsettiği uluslararası güçlerden önce bir devletimizin olduğunu görmek isterdik. Egemenlikten, Kudüs'ten ve Filistinli mültecilerin dönüş hakkı gibi devlet olduğumuzu gösteren hiç bir işaret yok. O halde bu güçler hangi devlette konuşlandırılacak." 

ULUSAL MUTABAKAT SÜRECİ 

Fetih ile Hamas arasında geçtiğimiz hafta gerçekleşen ulusal mutabakat görüşmelerine değinen Berdevil, tarafların liderleri tarafından yapılan olumlu açıklamalara rağmen mutabakatın halen sağlanamadığını belirtti.

Fetih Merkezi Komitesi heyetinin 7 Şubat'ta Gazze'ye gerçekleştirdiği ziyaretin mutabakat sürecine katkı sağlamadığını belirten Berdevil, "Fetih heyetinin Gazze'ye gerçekleştirdiği ziyaretin amacı mutabakatın sağlanması değil, hareketin kendi içindeki sorunların halledilmesiydi. Bu nedenle hareketler arasındaki parçalanmışlığa son verecek somut bir adım atılmadı" yorumunda bulundu. 

MISIR'LA İLİŞKİLER 

Mısır basınında Hamas'a ilişkin yer alan suçlamalarla ilgili olarak bir uyarı yazısı hazırlığı içinde olduklarına işaret eden Berdevil, "Mısır basınında İsrail hapishanelerindeki esirlerle seneler önce öldürülen Filistinliler aleyhinde gerçek dışı iddiaların sarfedilmesi konusunda bir uyarı yazısı hazırlıyoruz. Bu yazıyı ilgili makamlara göndereceğiz" diye konuştu.

Berdevil, askeri darbeyle görevinden alınan Mısır'ın halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin Hamas'la işbirliği yapma suçlamasıyla yargılanmasını kınayarak, "Mısır yargısı ve hükümeti nasıl olur da İslami direnişi düşman olarak görür" ifadesini kullandı. 

HİZBULLAH VE İRAN'LA İLİŞKİLER 

Hamas'ın Hizbullah'la iyi ilişkileri olduğunu söyleyen Berdevil, Suriye konusunda Hizbullah'la aralarında bazı anlaşmazlıklar olsa da ilişkilerin kesilmediğini ve tarafların ilişkilerin eski haline dönmesi için çaba sarfettiğini belirtti.

Berdevil, Fetih Merkez Komitesi Genel Sekreteri Cibril Er-Recub'un geçen ay Tahran'da İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile bir araya gelmesiyle ilgili olarak ise "Geçmişte Fetih, İran ve Suriye'yle ilişki kurduğumuz için bize saldırırken şimdi kendisi de bu ülkelerle ilişki kurmaya çalışıyor. Bu, fırsatçılıktan başka birşey değildir" ifadesini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT