1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Hamas Gazze’de Örgütlenen Şii Hareketi Ortadan Kaldırıyor!
Hamas Gazze’de Örgütlenen Şii Hareketi Ortadan Kaldırıyor!

Hamas Gazze’de Örgütlenen Şii Hareketi Ortadan Kaldırıyor!

Hamas hükümetinin Gazze Şeridi'ndeki iç güvenlik birimi Gazze Şeridinde örgütlenen Es Sabirin hareketinin gözaltındaki genel sekreteri Hisham Salem'i, örgütün silahlarını teslim etmesi koşuluyla serbest bıraktı.

26 Mart 2019 Salı 11:27A+A-

26 Şubat'ta tutuklanan Salem, hareketinin üyelerinin silahlarını teslim etmeyi kabul etmesi üzerine 10 Mart'ta serbest bırakıldı. Halen İran'da yaşayan bir Sabirin lideri, Al-Monitor'a isminin açıklanmaması kaydıyla bilgi verdi. Kaynak, Hamas'ın, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına karşı Sabirin üyelerinin zaman zaman roket saldırılarıyla karşılık vermesinden rahatsızlık duyduğunu, Hamas’ın, Gazze Şeridinde İsrail ile arasındaki ateşkes kararına uyulmasını istediğini söyledi.

Söz konusu kaynak “Sabirin olarak, geri dönüş yürüyüşleri sırasında Gazze sınırındaki işgalcilere yanıt olarak bir dizi roket attık. Bu yüzden silahlarımızı teslim edene kadar devam eden tutuklamalara ve saldırılara maruz kaldık ve Gazze’de herhangi bir faaliyet gerçekleştirmemiz engellendi ”dedi.

Sabirin kaynağı, Hamas'ın Sabirin üyelerini, Gazze'de hiçbir faaliyet yürütmemeleri ve tekrar silahlanmamaları konusunda uyardığını ve 6, 7 ve 8 Mart tarihlerinde art arda üç gün boyunca tüm silahlarının toplandığını belirtti ve Hamas bize “işimizin bittiğini ve durmamız gerektiğini söyledi." dedi.

Sabirin, Gazze'de İran çizgisini benimsemelerine rağmen, Tahran’ın Hamas'ın 70'ten fazla Sabirin üyesini tutuklamasını ve silahlarına el koymasını engellemek için müdahale etmediğini söyledi. Kaynak, bunun İran’a yakın Filistinli hiziplerin de hareketi reddetmesinden kaynaklandığını belirtti.

Gazze’deki Hamas hükümeti Sabirin’i 2015’te yasaklamıştı .

Hamas’ın iç güvenliği tarafından tutuklanan bir Sabirin üyesi, Al-Monitor’a, kendisinin ve diğerlerinin hapishanede dövüldüklerini; bazı cezaevi personelinin kendilerini “Şii” olmakla suçladıklarını ifade etti.

Sabirin ile Hamas arasındaki ihtilaf, 2014 yılına dayanıyor. Salim, Sabirin’i kurmadan önce Sünni bir hareket olan Filistin İslami Cihad'ın üyesiydi. Hamas, Sabirin hareketinin Şiiliği Gazze’de yaymak için kurulduğuna inanıyor.

Sabirin, çeşitli basın röportajlarında Şiilik ile herhangi bir bağlantısı  olduğunu  reddetti.  Ancak, İran’ın mali destek sağladığı Filistin İslami Cihad hareketinin Yemen savaşı gibi bölgesel çatışmalarla ilgili olarak tarafsız tutum takınmasından rahatsız olduğu ve bu yüzden mali kaynaklarının ağırlığını mezhebi çizgisine daha yakın bulduğu Sabirin hareketine yönelttiği biliniyor.

Hamas, Sabirin'i engelleme ve silahlarına el koyma hakkında herhangi bir bilgi vermeyi reddetti ve konuyla ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadı. Hamas sözcüsü Hazım Qassem, Al-Monitor'a “Sorun çözüldü ve medyada tartışmayacağız” dedi.

Filistin Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Müdürü  ve Hamas'a yakın bir siyasi analist olan İbrahim El Madhoun, Al-Monitor'a, Gazze'deki Sünni halkın Şiilik etkisi altındaki Sabirin’i asla kabul etmediğini söyledi.

Sabirin hareketinin yaklaşık 300 üyesi var ancak halk arasında takipçilerinin sayısı hakkında hiçbir bilgi yok.

Madhoun, “Geri dönüş yürüyüşlerinin başlamasından bu yana Sabirin askeri eylemlerin merkezi bir komutanlıkça idare edildiği Gazze’de kontrolsüz askeri eylemlerde bulundu. Bu nedenle Sabirin üyelerinin silahlarının olması, Gazze'de direniş açısındna bir tehdit teşkil ediyordu.” Dedi.

Kaynak: Al-Monitor, 24 Mart 2019

Haksöz-Haber İçin Çev: Hasan Soylu

 

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT