1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Hamas Gazze'de kalıcı ateşkes konusunda ısrarcı
Hamas Gazze'de kalıcı ateşkes konusunda ısrarcı

Hamas Gazze'de kalıcı ateşkes konusunda ısrarcı

Katil İsrail'in Gazze'de çekilmesi taraflar arasındaki en büyük ihtilaf noktasını oluşturuyor.

02 Mayıs 2024 Perşembe 10:50A+A-

Filistinli gruptan bir yetkili Çarşamba günü yaptığı açıklamada Hamas'ın İsrail'in Gazze'ye yönelik ateşkes önerisine "çok kısa bir süre içinde" yanıt vereceğini söyledi, ancak herhangi bir ateşkesin kalıcı olması gerektiğini vurguladı.

Hamas 40 günlük bir ateşkes ve çok sayıda rehinenin daha fazla sayıda Filistinli mahkumla takas edilmesini öngören bir planı değerlendiriyor.

Üst düzey bir Hamas yetkilisi olan Suheyl el Hindi AFP'ye yaptığı açıklamada grubun "cevabını çok kısa bir süre içinde net bir şekilde vereceğini" söyledi ancak bunun tam olarak ne zaman gerçekleşeceğini söylemedi.

AFP'ye telefonla ulaşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Kahire'deki görüşmelerden Katar'daki üslerine dönen Hamas elçilerinin herhangi bir ilerleme kaydedildiğini düşünüp düşünmediklerini söylemek için erken olduğunu söyledi.

Amacın "bu savaşı sona erdirmek" olduğunu vurguladı.

Ancak bu, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki geniş çaplı kara saldırısını sürdürme kararlılığıyla çelişiyor gibi görünüyor.

Müzakereler hakkında bilgi sahibi bir kaynak Katarlı arabulucuların Hamas'tan bir ya da iki gün içinde bir yanıt beklediklerini söyledi.

Kaynak, İsrail'in teklifinin, çatışmalarda ilk duraklamanın ardından "sürdürülebilir bir sakinlik" dönemi ve rehineler ile tutukluların takası dahil olmak üzere "gerçek tavizler" içerdiğini söyledi.

Kaynak, İsrail'in Gazze Şeridi'nden çekilmesinin muhtemel bir anlaşmazlık noktası olmaya devam ettiğini söyledi.

AFP'ye konuşan İsrailli bir yetkili, hükümetin "Çarşamba gecesine kadar cevapları bekleyeceğini" ve ardından bir anlaşmaya varmak için Kahire'ye elçiler gönderip göndermeyeceğine "karar vereceğini" söyledi.

HABERE YORUM KAT