1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Hamas Gazze’de İran’a Ait Yardım Kuruluşunu Kapattı!
Hamas Gazze’de İran’a Ait Yardım Kuruluşunu Kapattı!

Hamas Gazze’de İran’a Ait Yardım Kuruluşunu Kapattı!

İçişleri Bakanlığının Gazze’de faaliyet yürüten İran destekli el-Bakiyatus Salihat adlı yardım kuruluşunu siyasi faaliyet yürüttüğü gerekçesiyle kapatması İran ile Hamas ilişkilerinde yeni bir gerilim noktası.

24 Mart 2016 Perşembe 19:08A+A-

HAKSÖZ HABER

Hamas ile İran arasında gerilimli bir tarzda süren ilişkilerin Hamas’ın İran’a ait yardım kuruluşunu kapatması sonrasında nasıl gelişileceği şu anda pek öngörülemiyor.

İçişleri Bakanlığı 11 Mart’ta Gazze’deki el-Bakiyatus Salihat Cemiyeti’nin kapatıldığını duyurdu. Bu cemiyetin es-Sabirin adlı örgütle irtibatlı olduğu ve başkanlığını da Hişam Salim adlı bir Şii’nin yaptığı bilinmekte.

Al-Monitor’a konuşan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İyad el-Bazm, Cemiyetin Cemiyetler kanununu ihlal ettiği ve siyasi faaliyetler yürüttüğü için kapatıldığını söyledi. Bakanlık Aralık 2015’te söz konusu kuruluşa legal konumunu netleştirmesi ve siyasi faaliyetlerine son vermesi gerektiği hususunda bir uyarıda bulunmuş.

El-Bakiyatus Salihat Gazze’de 2004 yılında kuruldu. Başta şehit aileleri olmak üzere mağdur ailelere yaralı, tutuklu ve muhtaçlara insani ve mali yardım sağlıyordu. Ayrıca da okul ihtiyaçlarının giderilmesi, harçlar ve malzeme yardımları da yapmaktaydı.

Cemiyetin sorumlusu Hişam Salim 12 Mart’ta yaptığı açıklamada kararın hukuksuz olduğunu, kuruluşlarının Hamas’ın Gazze’de yönetimi ele almasından da önce, 2004’ten bu yana faaliyette bulunduğunu belirtti.

Cemiyet İran’ın desteği ve İmam Humeyni Vakfının katkısıyla muhtaçlara yönelik pek çok proje yürüttü.

İçişleri Bakanlığının sivil toplum kuruluşları genel sorumlusu Eymen Ayec kapatma kararının yasal dayanağını söylemekle beraber politik faaliyetle ne kast edildiğini açıklamadı. Bununla birlikte isim vermeyen bazı yetkililer cemiyetin İran’ın siyasi çizgisini yaymaya çalıştığını ve yardım faaliyetleri sırasında İmam Humeyni’nin fotoğraflarını dağıttığını söylediler.

Hamas’ın eski enformasyon bakanı ve başbakanın eski danışmanlarından Yusuf Rızka, İran ve Hamas’ın bu olay üzerine ilişkilerinin daha fazla gerilmeyeceğini umduğunu söyledi. Ama İran’a yakınlığıyla bilinen Al-Meyadin kanalı 17 Mart’ta Kasım Süleymani ile şubat ayında Tahran’ı ziyaret eden Hamas heyeti arasında geçtiğini iddia ettiği bir konuşmaya atfen, Süleymani’nin Hamas’ı direniş ekseninden kopmakla suçladığını aktardı.

Devrim Muhafızlarının yayın organı Tabnak sitesi ise 16 Mart’ta açıkça Halid Meşal’i kamuoyu önünde bölge ülkelerinin etkisiyle utanmadan İran’a mesafeli tutum takınmakla suçladı.

Gazze İslam Üniversitesi hocalarından eski Evkaf Bakanı Salih el-Receb ise al-Monitor’a “İran yardım kuruluşları aracılığıyla siyasi nüfuzunu artırmayı hedefliyor. Lübnan’da Hizbullah, Yemen’de Husiler aracılığıyla yaptıkları şeyi burada da yapmaya çalışıyorlar” dedi. Bu iki ülke gibi merkezi yönetimin zayıf olduğu devletlerde para ve ihtiyaçların giderilmesine yönelik faaliyetlerin sosyal ve siyasi hayatta belirleyici olabildiği biliniyor.

15 Mart’ta Halid Meşal İran’ın Hamas’a karşı Suriye politikasından ötürü tavır aldığını ve yardımı tümüyle kestiğini, buna karşın kendilerinin İran’ı dışlamadıklarını, en son 18 Şubat’ta olduğu gibi bir Hamas heyetinin İran’ı ziyaret ettiğini belirtmişti.

Al Monitor, Adnan Ebu Amir 22 Mart 2016

Haksöz-Haber İçin Kısaltarak Çev: Hasan Soylu

 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum