1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. Hamaney halka şirin görünmek için adayları yeniden değerlendirin talimatı verdi
Hamaney halka şirin görünmek için adayları yeniden değerlendirin talimatı verdi

Hamaney halka şirin görünmek için adayları yeniden değerlendirin talimatı verdi

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, 18 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylığı reddedilen bazı isimlere haksızlık yapıldığını belirterek, başvuruların yeniden değerlendirilmesini istedi.

04 Haziran 2021 Cuma 18:49A+A-

HAKSÖZ HABER

İran’ın resmi haber ajansı IRNA'ya göre Hamaney, Humeyni'nin ölüm yıl dönümü dolayısıyla yaptığı konuşmada, yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hamaney: “Bu ithamların yanlış olduğu belliydi. Neticede, bunlar maalesef halk arasında ve sosyal medyada yayıldı. İnsan haysiyetinin korunması en yüksek insan haklarındandır. Sorumlu kurumun bunu telafi etmesini ve gerçeğe aykırı ithamlar nedeniyle iadeiitibarda bulunmalarını rica ediyorum." ifadelerini kullandı.

Anayasayı Koruyucular Konseyinin (AKK) üyelerini Hameney’in belirlediği açıkken Hamaney’in söylemleri doğrultusunda hareket eden AKK, kimi adayların seçime giremeyeceğini belirtmişti.

AKK, seçime katılmak üzere başvuruda bulunanların rejime bağlılığı ile siyasi, ahlaki ve dini sabıkalarını inceledikten sonra eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, reformistlerin adaylarından Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ve ılımlı muhafazakar eski Meclis Başkanı Ali Laricani’nin adaylıklarını iptal etmişti.

13. cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışmak için başvuruda bulunan 592 kişiden sadece 7'sine adaylık izni veren AKK’nin sanki kendisinin doğrultusunda karar almadığı intibaını uyandıran Hamaney, AKK’ye yeniden değerlendirin talimatı verdiğini söyledi.

AKK Sözcüsü Abbas Ali Kedhudayi de Hamaney'in konuşmasının ardından yaptığı açıklamada, İran liderinin sözlerinin kendileri için bağlayıcı olduğunu ifade ederek Hamaney’in kendileri üzerindeki belirleyiciliğine atıf yaptı.

 

Seçimlerde yarışması AKK'nin onayı ile gerçekleşen adaylar ise şu şekilde: 

iran-secimleri-adaylar.jpg

HABERE YORUM KAT