1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. "Halk, Statükonun Değişmesini İstedi"
Halk, Statükonun Değişmesini İstedi

"Halk, Statükonun Değişmesini İstedi"

Referandumda sonuçları değerlendiren Dünya Bülteni Genel Yayın Yönetmeni Akif Emre, "Sonuç statükonun değişmesi yönünde halk iradesini gösteriyor" yorumunda bulundu.

13 Eylül 2010 Pazartesi 01:14A+A-

Referandumun sonuçları artık kesinleşti gibi... Evet'in yüzde 58'lerde çıkacağı hemen hemen belli olan referandumla ilgili Akif Emre'nin değerlendirmeleri şu yönde:

"İlk referandumun kesin olmayan sonuçları açısından bir sürpriz gerçekleşmedi. CHP'nin olağanüstü kampanyasına rağmen, evet oyları çogunlukta. Anayasa değişikligi için büyük oranda evet çıkmaması, referandumun iktidar oylamasıyla eşleştirilmiş olmasının bir sonucudur. Bu açıdan bakılacak olursa CHP'nin seçim taktiği başarılı sayılabilir. Buna rağmen anayasa değişikliğine evet oyu verilmesi statükonun değişmesi yönünde halkda bir irade olduğunu göstermektedir.

Oylamanın bir başka sonucu da Güneydoğu'da boykotun önemli oranda tuttuğunu gösteriyor. Tehdit ve psikolojik baskıya rağmen oy vermeye gidenlerin evet demesi de önemli. Ancak, Kürt vatandaşlar üzerindeki baskının iradeye ipotek koyabilmesi gelecek açısından önemli bir uyarı olarak görülmelidir. MHP'nin ise yarıdan fazlasının hayır cephesine katılması geleneksel milliyetçiliğin seküler ulusalcılığa evrilmekte olduğunu göstermesi önemli bir sonuç olarak kaydedilmeli.

Devlet Bahçeli açısından tabanının yarısını kaybetmiş bir lider olarak statükoya oynamanın sonuçları parti içinde etkisini gösterebilir. Önümüzdeki günler MHP açısından çalkantılı dönem olabilir.

CHP'nin iktidar üzerinden yürüttüğü kampanyada aldığı sonuç her halükarda genel seçimlerde etkisini gösterecektir. Özellikle batı sahil şeridinde adeta blok olarak hayır oylarının çoğunluk olması, statüko ile Anadolu insanı arasındaki sosyolojik ilişkiyi göstermesi bakımından önemlidir.

Bu sonuçlarla, AKP büyük bir zafer kazanmasa da siyasette hala tek aktör olma iddiasını sürdüreceğini göstermektedir."

HABERE YORUM KAT

4 Yorum