1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Halil el-Hayya liderliğindeki heyet Kahire’ye ulaştı
Halil el-Hayya liderliğindeki heyet Kahire’ye ulaştı

Halil el-Hayya liderliğindeki heyet Kahire’ye ulaştı

Hamas lideri Halil el-Hayya başkanlığındaki heyet; Ankara’daki üst düzey temaslarının ardından, ateşkes sürecini yönetmek ve arabulucularla görüşmek üzere Kahire’ye geçti.

02 Nisan 2026 Perşembe 17:55A+A-

Hamas Hareketi’nin Gazze Sorumlusu Halil el-Hayya başkanlığındaki üst düzey heyet, ateşkes anlaşmasının uygulama sürecini takip etmek ve Mısırlı yetkililerle görüşmelerde bulunmak üzere çarşamba akşamı Mısır’ın başkenti Kahire’ye ulaştı. Heyet, varışının hemen ardından Mısırlı, Katarlı ve Türk arabulucularla temaslarına başladı.

Hamas heyetinin, ortak ulusal tutumlar geliştirmek amacıyla Filistinli grupların liderleri ve temsilcileriyle de bir dizi görüşme gerçekleştirmesi planlanıyor.

Ankara Temaslarının Ardından Kahire Hattı

Halil el-Hayya başkanlığındaki heyet, Kahire öncesindeki son iki günü Ankara’da geçirmiş; burada Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirmişti. Bu görüşmelerde Gazze ve Batı Şeria’daki saha gelişmeleri ile işgal güçlerinin ateşkes anlaşmasını açıkça ihlal eden uygulamaları ele alındı. Verilen bilgilere göre, ateşkesin başlangıcından bu yana şehit sayısı yaklaşık 700’e ulaşırken, Gazze Şeridi’ndeki "Sarı Hat" çevresindeki bazı bölgelerin yeniden işgal edildiği vurgulandı.

Müzakereler ve İnsani Durum

Müzakerelerdeki son gelişmeleri değerlendiren heyet, Şarm el-Şeyh Anlaşması’na bağlı kalınmasının öneminin altını çizdi. Özellikle işgal rejiminin, anlaşmanın ilk aşamasında üzerine düşen tüm yükümlülükleri yerine getirmeye zorlanması gerektiği ifade edildi. Görüşmelerde ayrıca Gazze Şeridi’ndeki insani ve güvenlik durumuna ilişkin kapsamlı sunumlar yapıldı.

Kudüs ve "İdam Yasası" Tehlikesi

Heyet, Müslümanların ibadetine kapatılan ve Cuma ile Bayram namazlarının dahi kılınmasının engellendiği Mescid-i Aksa’daki tehlikeli gidişatı gündeme getirdi. Bu durumun, caminin kontrol altına alınması ve Yahudileştirilmesi planları doğrultusunda atılmış benzeri görülmemiş bir adım olduğu belirtildi.

Görüşmelerin bir diğer kritik maddesi ise Siyonist meclisin (Knesset) kabul ettiği sözde "idam yasası" oldu. Bu adımın, cezaevlerindeki binlerce Filistinli esirin hayatını doğrudan tehdit ettiği ve Ben-Gvir gibi aşırılıkçı isimlere Filistinlileri öldürme yetkisi verdiği uyarısı yapıldı.

HABERE YORUM KAT