1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. 'Halep’ten Sürgün Edilenler İdlib’de Öldürülüyor'
'Halep’ten Sürgün Edilenler İdlib’de Öldürülüyor'

'Halep’ten Sürgün Edilenler İdlib’de Öldürülüyor'

Türkiye ve Rusya’nın Soçi’de vardığı ateşkes anlaşmasına rağmen İdlib bölgesine saldırılar aylardır devam ediyor.

17 Ağustos 2019 Cumartesi 17:30A+A-

Bu sabah rejim uçakları tarafından İdlib’in doğusundaki Deyr el-Şarki köyüne düzenlenen hava saldırısında aralarında çocukların da olduğu 16 kişi hayatını kaybetti.

''İdlib Sivil Savunma Yetkilileri'' Diriliş Postası’na yaptığı açıklamada, rejim güçlerinin hedef gözetmeksizin başta Marratinnuman ilçesi ve Han Şeyhun olmak üzere saldırılarını yoğunlaştırdığını, binlerce insanın Türkiye sınırına göç etmeye başladığını aktardılar.

Anadolu Ajansının yaptığı araştırmada, Esed rejimi ve Rusya'nın Kurban Bayramı'nda İdlib'e saldırılarında yerinden edilen 124 bin sivilin, Suriye-Türkiye sınırındaki kamplara göç ettiği tespit edildi.

Astana Anlaşması kapsamında Doğu Guta, Humus'un Kuzeyi, Dera ve Halep’ten onbinlerce insan İdlib’e yerleştirildi ve iç göçle beraber İdlib bölgesinin nüfusu 4 milyona ulaştı.

İdlib’e sürgün edilen insanların korunması ve Türkiye’ye daha fazla göçün engellenmesi maksadı ile Türkiye öncülüğünde, Rusya ve İran’nın da katlımıyla 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında, İdlib ve çevresi "Gerginliği Azaltma Bölgesi" ilan edildi. Ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), bölgeyi mercek altında tutmak için 12 gözlem noktası kurdu.

Esed rejimi, Soçi’de varılan anlaşmaya rağmen ilk günden beri ateşkesi bozarak İdlib’i bombalıyor.

İdlib Yerel Meclisi, Şam yönetiminin ateşkes anlaşmaları ile Halep ve diğer şehirlerden sürgün edilen insanların İdlib’de öldürüldüğünü, acil müdahele edilmezse binlerce insanın katledileceğini, 10 binlerce insanın ise Türkiye sınırına göç edeceğini açıkladı.

HABERE YORUM KAT