1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Halep’te Hayat Hedefte
Halep’te Hayat Hedefte

Halep’te Hayat Hedefte

Halep'i muhaliflerden almak isteyen Suriye rejimi ve Rusya, sivillerin hayatlarını sürdürmeleri için ihtiyaç duyduğu noktaları hedef alıyor. Hastaneler, sivil savunma teşkilatlarını, ekmek fırınlarını, su dağıtım tesisleri aralıksız bombalanıyor.

30 Eylül 2016 Cuma 19:16A+A-

Suriye’nin Halep kenti 12 günden beri yoğun bombardıman altında. Kentin muhalif bölgelerini kontrolü altına almak isteyen rejim ve Rusya özellikle sivillerin hayatını sürdürmek için ihtiyaç duyduğu merkezleri bombalıyor. Hastaneler, ekmek fırınları, şebeke suyu dağıtım tesisi ve hatta kurtarma ekiplerinin merkezleri hedef listelerinin başında geliyor.

Rejimin kuşatması altında yaşayan yaklaşık 300 bin sivile sadece 8 sahra hastanesinin hizmet verdiği kentte çarşamba günü iki hastane bombalandı. Bunlardan biri tamamen hizmet dışı kaldı. Savaştan önce 17 bin doktorun olduğu Halep’te sadece 30 doktor kaldı. 100 bin çocuğun yaşadığı tahmin edilen kentte sadece bir jinekolog ve 2 çocuk doktoru var.

Çarşamba günü kent merkezindeki Maadi bölgesinde bir ekmek fırnının bombalanmasından bir gün sonra Halep'in kırsalındaki Anadan kasabasının tek fırını da hedef alındı.

Kentin su pompalama tesisi de vurulan noktalar arasında. Bu tesis artık hizmet dışı. Halep’in çoğu mahallelerine şebeke suyu ulaştırılamıyor. Bu, sivillerin hayatını hayli zorlaştırıyor.

Yaralıları ve ölüleri enkaz altından kurtarma çalışmalarını yürüten ‘Beyaz Kasklar’ timleri bile hedefte. Son 12 günde bu sivil savunma timlerine ait 3 merkez havaya uçuruldu. Bu saldırılardan sonra çok sayıda ambulans, iş makinesi ve itfaiye aracı yok oldu.

Rusya-ABD ateşkesi çöküşü

ABD ile Rusya uzun bir müzakere sürecinden sonra 9 Eylül'de Suriye'de ateşkes uygulanması konusunda anlaşmıştı. 12 Eylül'de yürürlüğe giren ateşkes ABD'nin rejime ait güçleri bombalaması ve  Rusya ile rejimin Halep'te insani yardım konvoyunu hedef almasından sonra çökmüştü. 19 Eylül'den bu yana Halep yoğun bir bombardıma tabi tutuluyor. 12 günde 450'den fazla sivil öldü. yüzlerce kişi yaralandı.

 

Kaynak: Al Jazeera

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT