1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Halepli Sema ile kesişen yolumuz
Halepli Sema ile kesişen yolumuz

Halepli Sema ile kesişen yolumuz

​​​​​​​Aylar süren kuşatma giderek daralırken halk hem soğukla hem açlıkla hem de aralıksız süren bombardımanla boğuşuyor. Bıçak kemiğe dayanmış. O bıçak, deriyi ve eti kesip kemiğe kadar gelmiş.

20 Aralık 2022 Salı 20:27A+A-

Süleyman Ceran / Haksöz Haber

Suriyeli muhacirlerin geçmişten getirdikleri yükleri, halet-i ruhiyeleri, ailevi sorumlulukları düşünülmeden güncel politik atmosfere meze yapılmaları çok acı bir durum. Kimi siyasetçilerin çoluğuyla çocuğuyla milyonlarca insanı, çöp poşeti gibi kapının önüne koyma vaatleriyle oy devşirmesi de sonraki yıllarda utanç içinde hatırlanacak. 11. yılını geride bırakan Suriye direnişi her yönüyle okunmayı, izlenmeyi ve anlatılmayı hak ediyor. Geçtiğimiz yüz yılı içe bükülmeyle geçiren, Kafkasya’dan Balkanlar’a kadar iç göçlerle burgu burgu daralan Osmanlı bakiyesi ve Anadolu insanı, kardeşlerimizle empati kurmayı unutuyor mu yoksa?

Havanın iyice karardığı ülkemizde halden anlamayı, durup düşünmeyi, merhameti ve insafı içtenlikle ile harmanlayan For Sama (Sema İçin) adlı belgeseli izlemek hepimize iyi gelecektir. Çekimlerini gazeteci Waad el-Kateab’in yaptığı belgesel, Suriye direnişinin en önemli kalesi Halep’in düşüşüne kadar olan son 5 yılık süreci anlatıyor. Rutin gündelik kayıtlar bir araya gelince Halep halkının yaşadıklarına kayıtsız kalmak mümkün olmuyor. Bu bağlamda For Sama, önemli bir boşluğu dolduruyor. Britanya Bağımsız Film ödülü, 48. Uluslar arası Emmy Ödülü, Peabody ve BAFTA En İyi Belgesel Ödülü gibi pek çok takdire değer görülen yapım, uluslararası arenada görünür olmayı da başarıyor.

Yazının Devamı >>>