1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Hakkari'deki Saldırı, Güçlükonak'ı Hatırlattı
Hakkarideki Saldırı, Güçlükonakı Hatırlattı

Hakkari'deki Saldırı, Güçlükonak'ı Hatırlattı

Hakkâri'de meydana gelen mayınlı saldırı 1996 yılında yaşanan Güçlükonak katliamını hatırlattı. İki olay arasındaki benzerlikler saldırının perde arkasına da ışık tutuyor.

17 Eylül 2010 Cuma 11:37A+A-

Zaman Gazetesinden Melik Duvaklı'nın Analizi:

Öncelikle, her iki saldırı da ateşkes dönemlerinde yaşandı. Saldırının hedefindeki köyler korucu köyleriydi. Her iki köy de korucu olmasına rağmen PKK sempatizanlığı ile biliniyordu. Her iki saldırıyı da PKK üstlenmedi. Olay yerinde bırakılan silah istihbarat dilinde "adres tarifi" olarak yorumlanıyor. Mühimmat eylemin kaynağı hakkında yönlendirmede bulunmak için bırakıldığı şüphesini taşıyor. Güçlükonak katliamında da "kirli silah" kullanılmıştı.

PKK, 15 Aralık 1995 tarihinde tek taraflı ateşkes ilan etti. Ateşkes ilanından yaklaşık bir ay sonra 12 Ocak 1996 günü Şırnak'ın Güçlükonak ilçesine bağlı Çevrimli ve Yatağan köylerine baskın yapan askerler 6 kişiyi gözaltına aldı. Bir gün sonra söz konusu köydeki 5 kişi daha operasyon gerekçesi ile karakola çağrıldı. Bu 11 kişinin içinde bulunduğu minibüs bir gün sonra saldırıya uğradı. Ardından da ateşe verildi. Tüm cesetler yanmışken, şahıslara ait kimliklerin sağlam şekilde jandarma tarafından savcılığa teslim edilmesi kafalarda soru işareti bıraktı. Olayla ilgili yıllar sonra bazı jandarma personelinin ismi gündeme geldi. Üzerinden 14 yıl geçen saldırı ile ilgili geçtiğimiz yıl Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı'nca yeni bir soruşturma başlatıldı. O gün PKK eylemi diye kayıtlara geçen ve Genelkurmay'ın helikopter kaldırarak basın mensuplarını olay yerine götürüp gösterdiği hadise şimdi daha derin güçlerin adı ile anılıyor.

Hakkâri'de meydana gelen patlama da bir ateşkes döneminde yaşandı. PKK bu saldırıyı da Güçlükonak eyleminde olduğu gibi üstlenmedi. Saldırının hedefindeki Geçitli de korucu köyü. Ancak, PKK sempatizanlığı ile biliniyor. Son referandum oylamasında 970 seçmenden sadece 5'inin sandığa gidip; çoğunluğun boykot kararına uyması da bu şekilde yorumlanıyor. Güçlükonak katliamına hedef olan köyler de korucu olmalarına rağmen PKK'ya yardım ve yataklıkla gündeme gelmişlerdi. Olaydan önce bölgede yapılan operasyonda askerler pusuya düşürülmüş ve olayla ilgili bu korucular köstebeklikle suçlanmıştı.

Diğer taraftan kritik süreçlerde meydana gelen bu tür olaylar genellikle iki taraflı provokasyonlara işaret ediyor. 1993 yılında meydana gelen 33 er olayı da yine bir ateşkes sürecinde yaşanmıştı. Söz konusu olaydaki çift taraflı kirli el halen tam olarak aydınlatılabilmiş değil. Tüm bunların yanında istihbarat birimlerine yansıyan son bilgiler örgütün 2011 seçimlerine kadar provokatif saldırılar tertiplediği yönünde.

HABERE YORUM KAT